Сили оборони виснажують російські війська на Мелітопольському напрямку, закріплюються на досягнутих рубежах на Бахмутському напрямку, ведуть контрбатарейну боротьбу на східному березі Дніпра в Херсонській області та на більшості напрямків відбивають атаки окупаційних військ.

Противник намагається просуватися по трасі Бахмут — Іванівське у напрямку Часового Яру, а також робить спроби взяти панівні висоти північніше від Кліщіївки. Ситуація там залишається складною і все тримається на мужності наших воїнів, використанні артилерії, підтриманні сил та засобів на цій ділянці фронту.

Ворог не полишає спроб оточити Авдіївку. Робить постійні намагання рухатися через залізницю до Степового, що призводить до розширення сірих зон. Проте якогось серйозного закріплення окупантів не спостерігається.

На сході противник намагається використовувати тактику, як на лівому березі Дніпра. Про це розповів військовослужбовець та голова Ради резервістів Сухопутних військ ЗСУ Іван Тимочко в ефірі «Еспресо».

«Ворог намагається на техніці завозити піхоту в тил нашим підрозділам. Якщо є можливість, вони їх там висаджують. Однак за можливості техніку одразу відвозять... Техніку рф добряче вибили, тому окупанти почали застосовувати «людські хвилі». Однак вони зрозуміли, що навіть для армії рф — це великі втрати. Нині росіяни пробують робити комбіновану атаку з піхоти і десантників. Вони завозять їх, кидають «на м’ясо» і від’їжджають, щоб ті закріпилися як диверсанти. Тоді піхота, якої не шкода, викликає на себе вогонь. Як ми зрозуміли, після цього в них є план «Б», коли вони повторно залучаються, щоб вдарити з флангів», — розповів він.

Повітряні сили ЗСУ інформують: уночі 18 грудня знищили всі п’ять ударних дронів, якими росіяни атакували Україну. «Усі безпілотники збито мобільними вогневими групами Повітряних сил та Сил оборони України в межах Миколаївської, Дніпропетровської, Вінницької та Хмельницької областей», — йдеться у повідомленні.

Попри припущення, що ворог розпочне масовані ракетні далекобійні удари з метою повторення торішньої осінньо-зимової кампанії з ударами по критичній інфраструктурі, наразі можливо говорити про використання рф іншої тактики ударів. При цьому за своєю логікою вона не далеко пішла від тактики терору від ХАМАС, зазначають оглядачі Defense Express.

Відповідно до повідомлень Командування Повітряних сил ЗСУ, від початку місяця по 16 грудня росіяни випустили по Україні 291 літако-снаряд типу Shahed-136, а також 36 зенітних ракет з комплексів С-300/С-400. При цьому показник застосування зенітних ракет для ударів по наземних цілях є найбільшим із зафіксованих у звітах з березня цього року.

У поточному місяці рф уже продемонструвала значне збільшення використання ЗРК для хаотичних ударів по містах, зокрема по Києву. Також тримає темп використання літако-снарядів у межах декількох сотень на місяць, вкрай обмежено використовуючи інше далекобійне озброєння.

Для росії використання Shahed-136 та зенітних ракет як балістичного озброєння для ударів по мирних містах України є фактично «копійчаним терором», зазначають експерти.

Й до використання дешевих літако-снарядів, які ледь не щоночі запускають з декілька десятків, додались ще й дешеві для рф зенітні ракети 48Н6 з С-400. Загальні ворожі запаси зенітних ракет до комплексів С-300/С-400 на початок 2023 року в МОУ оцінили на рівні понад 6,6 тисячі.

Застосування зенітних ракет є саме елементом терору, бо ціллю для них може бути лише такий об’єкт, як місто. Тим самим рф просто повторює тактику ХАМАС, який для обстрілу Ізраїлю використовував дешеві некеровані ракети типу «Касам», які виготовляються з водопровідних труб. А для кремля вартість 48Н6 у пропорції до ресурсів приблизно та сама. На думку оглядачів Defense Express, єдиним економічно доцільним варіантом ефективної боротьби з обстрілами з ЗРК С-400 є їх знищення у районах базування. Але це потребує зняття умови партнерів щодо невикористання західного озброєння по території рф.