Головою Комітету призначено народну депутатку України та віцепрезидентку ПАРЄ Олену Хоменко.

Як повідомила народна депутатка України, робота Комітету буде присвячена, зокрема, поверненню депортованих українських дітей. «Для мене честь та велика відповідальність його очолювати, адже він стане реальною платформою для допомоги українським дітям, що постраждали від агресії рф», - зазначила Олена Хоменко.

Очільниця Комітету також поінформувала, що він об’єднав 46 парламентаріїв країн Ради Європи з метою залучити країни-члени Ради до допомоги дітям у питанні доступу до освіти, забезпечення їх фізичного та ментального здоров’я та напрацювати спільний дієвий механізм встановлення місцеперебування та повернення депортованих українських дітей.

Олена Хоменко висловила подяку Голові Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій Сергію Бабаку, а також представникам органів влади України та колегам парламентаріям з Латвії та Польщі за озвучені проблеми дітей у сфері доступу до послуг з охорони здоров’я, освіти та особливе становище статусних дітей.

«Важливо, що ми окреслили конкретні потреби дітей, серед яких - засоби для дистанційного навчання, укриття в школах, співпраця з українськими лікарнями, навчання психологів та багато іншого. Детальний список ми передамо членам Комітету для поширення у своїх парламентах. Ми справді бачимо готовність допомагати», - підкреслила очільниця Комітету.

Народна депутатка України також наголосила, що для ПАРЄ залишається пріоритетом повернення депортованих росією дітей. Олена Хоменко висловила подяку Уповноваженому Верховної Ради України з прав людини Дмитру Лубінцю та представникам України, котрі закликали до посилення санкційного тиску проти рф та безпосереднього залучення країн до процесу повернення, зокрема, за співпраці міжнародних організацій. «Нам потрібно, аби більше країн брали активну участь. ПАРЄ демонструє свою рішучу позицію та готовність стати таким фасилітатором, і маю великі надії на те, що у нас все вийде, а інші організації наслідують приклад», - додала народна депутатка.

Звісно, перше засідання спеціального Комітету - це лише початок, поінформувала Олена Хоменко. Однак, за її словами, ми вже почули важливий меседж від його членів: словосполучення «українські діти» змінилося на «наші діти».

«Європейські колеги дуже близько сприймають проблеми українських дітей та рішуче налаштовані на допомогу. Тож, в очікуванні наступного засідання, вже продовжуємо працювати з першими результатами», - поінформувала Олена Хоменко.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України