На засіданні парламентського Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування розглянули два законопроекти та обговорили питання поновлення перевірок аптек Державною службою України з лікарських засобів та контролю за наркотиками і Державною службою України з питань праці.

«До комітету звернулися представники аптечних мереж, які занепокоєні зниженням якості надання фармацевтичної послуги. Зокрема, коли на порушення ліцензійних умов в аптеках працюють люди без фармацевтичної освіти», — повідомив у соцмережах голова комітету Михайло Радуцький.

На період дії воєнного стану постановою уряду № 303 від 13 березня 2022 року запроваджено мораторій на проведення заходів державного контролю і державного ринкового нагляду. Наразі дозволено здійснювати лише позапланові перевірки за окремим рішенням центральних органів виконавчої влади за наявності визначених підстав.

Михайло Радуцький повідомив під час засідання, що на робочій зустрічі в комітеті за участі представників МОЗ та Держлікслужби представники аптечних мереж «просили нас порушити перед урядом питання про поновлення перевірок аптечних закладів Держлікслужбою та Держпраці».

Після обговорення цього питання комітет ухвалив рішення рекомендувати Міністерству охорони здоров’я спільно з Державною службою України з лікарських засобів та контролю за наркотиками і Державною службою України з питань праці проаналізувати ситуацію з дотриманням аптеками ліцензійних умов, надати свої пропозиції щодо доцільності скасування мораторію на проведення заходів державного контролю і державного ринкового нагляду у цій сфері та у двотижневий термін поінформувати про ухвалені рішення.

На засіданні також розглянули урядовий законопроект № 10293, розроблений МОЗ на виконан-ня Державної антикорупційної програми на 2023—2025 роки. Його автори пропонують внести зміни до статей 78, 781 Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров’я» в частині удосконалення обмежень для вітчизняних медичних, фармацевтичних працівників та фахівців з реабілітації під час здійснення ними професійної діяльності. Зокрема уточнюється перелік заборонених форм взаємодії медичних, фармацевтичних працівників та фахівців з реабілітації із представниками виробників та продавців лікарських засобів, медичних виробів і засобів реабілітації. Також пропонується визначити певні етичні засади діяльності медиків, фармацевтів та фахівців з реабілітації під час призначення та відпуску лікарських засобів, медичних виробів і допоміжних засобів реабілітації.

З огляду на обіцяну представником фармкомпанії винагороду медик може виписати ліки саме цього виробника. Про те, як цьому запобігти, міркують і в ЄС.

Голова підкомітету з питань адаптації законодавства України до положень права Європейського Союзу, виконання міжнародних правових зобов’язань України у сфері європейської інтеграції комітету Ольга Стефанишина зазначила, що законопроект відповідає нормам європейського права, зокрема положенням частин 1 та 3 статті 94 Директиви Європейського Парламенту і Ради 2001/83/ЄС від 6 листопада 2001 року. Згаданими документами визначено, що у разі рекламування лікарських засобів особам, уповноваженим призначати або відпускати лікарські засоби, забороняється надавати, пропонувати або обіцяти подарунки, винагороду в грошовій або натуральній формі, окрім випадків, коли вони є недорогими та стосуються практичної медичної або фармацевтичної діяльності. Відповідно до Директиви особи, кваліфіковані призначати або відпускати лікарські засоби, не повинні вимагати або приймати будь-які заохочення.

Голова підкомітету з питань фармації та фармацевтичної діяльності комітету Сергій Кузьміних наголосив на необхідності узгодження норм законопроекту з відповідними положеннями Закону України «Про лікарські засоби» в частині здійснення медичними працівниками промоції лікарських засобів.

Комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді за результатами розгляду в першому читанні прийняти законопроект № 10293 за основу, а в подальшому — доопрацювати.

Також народні депутати підтримали законопроект № 10282, спрямований на вдосконалення системи медичних закупівель.