Комітет Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування спільно з Національним агентством України з питань державної служби, Програмою Ради Європи «Посилення доброго демократичного врядування і стійкості в Україні» провів презентацію результатів всеукраїнського дослідження «Загальні потреби у професійному навчанні посадових осіб місцевого самоврядування та депутатів місцевих рад».

Дослідження проводили в листопаді-грудні 2023 року за підтримки Ради Європи та Всеукраїнських асоціацій органів місцевого самоврядування. «Це надзвичайно важливе опитування, яке може зробити певною мірою революцію професійного розвитку», — зауважила голова НАДС Наталія Алюшина.

Вона нагадала, що в результаті децентралізації, яка стартувала в 2014 році, ми отримали міцне місцеве самоврядування, потужні спроможні територіальні громади, які під час повномасштабного вторгнення продемонстрували якнайкращі якості — стійкість та міцність. Водночас голова НАДС зазначила, що передусім ефективність місцевого самоврядування залежить від професійності його посадових осіб.

У цьому контексті Н. Алюшина торкнулась ухваленого та підписаного Президентом Закону «Про службу в органах місцевого самоврядування», в якому потужний акцент було зроблено на навчання посадових осіб місцевого самоврядування.

«Основне завдання нашої держави — Перемога. Всі зусилля всіх органів влади спрямовані саме на це», — наголосила голова комітету Олена Шуляк (на знімку), додавши, що повномасштабна війна не означає, що низку глибинних реформ потрібно відкласти на потім. «Навпаки, розуміючи наскільки сьогодні важливо дати відсіч ворогу, ми повинні вирішувати складні глобальні завдання, які матимуть вплив на розвиток і на майбутнє нашої держави.

Насамперед ці питання пов’язані з прискоренням нашої європейської інтеграції. Це й створення умов для подальшого відновлення і модернізації країни, побудова прозорої, ефективної ринкової економіки. Це й реформа наших державних інституцій, у тому числі й зміни, пов’язані зі службою в органах місцевого самоврядування, які включають підвищення кваліфікації і навчання посадових осіб», — сказала депутат.

За словами О. Шуляк, навчання посадових осіб на місцях пов’язано насамперед з трьома аспектами: цифровізація, доброчесність та мотивація.

«За рівнем діджиталізації, цифровізації ми вийшли на лідерські позиції, але якщо робота з цифрою для користувачів зводиться до декількох кліків у смартфоні, то людям, які працюють на місцях, надають можливості цифрових послуг, потрібно мати відповідні цифрові знання й навички, бути досить обізнаними та підкованими в цій сфері. Якщо говорити про доброчесність, то ми бачимо наскільки почала працювати антикорупційна інфраструктура. Ми знаємо наскільки важливо в органах місцевого самоврядування впроваджувати різні антикорупційні стратегії і підписувати етичні кодекси. Мотиваційне питання залишається відкритим», — зауважила голова комітету, акцентувавши на тому, що мотивація і навчання кадрів, які працюють на місцях, є дуже важливими і додала: якщо ми ставимо за мету масштабну європейську інтеграцію, нам необхідно підвищувати роль знань, навичок і мови (англійської. — Ред.) на всіх рівнях без винятку. І на рівні місцевого самоврядування в тому числі.

У свою чергу заступник Голови Офісу Ради Європи в Україні Ерленд Фалк зазначив, що деякі результати дослідження справді є обнадійливими. Зокрема, той факт, що 90% посадовців мають високу мотивацію і бажання навчитися чогось нового. Це, додав він, приведе до створення сильніших та більш стійких інституцій. І це надзвичайно важливо у часи повномасштабної агресії.
«Ми в офісі Раді Європи дуже раді бути партнерами цих реформ. Ми готові допомагати й надалі у провадженні змін. І РЄ має можливості для того, щоб надати Україні підтримку, зокрема щодо цілей порядку денного зі вступу до ЄС», — сказав Ерленд Фалк, підтвердивши непохитну підтримку Радою Європи України. «Ми тут, з Україною, і залишатимемося з нею доки це буде необхідно, зокрема у процесі відновлення», — констатував він.

Власне, у межах дослідження посадові особи місцевого самоврядування однозначно зазначили, що вони вмотивовані підвищувати рівень своєї професійної кваліфікації для того, щоб надавати якісніші послуги мешканцям своїх територіальних громад. Під час відповідей опитувані також категорично не погодились із тезою, що професійне навчання не впливає на ефективність роботи органів місцевого самоврядування.

Водночас, як зауважила Наталя Алюшина, опитування також засвідчило, що ми досі не позбулися залежностей від особливостей внутрішнього менеджменту органів місцевого самоврядування. Тобто багато що залежить від очільників громад, від їх управлінської зрілості та розуміння ролі професійного навчання для зміцнення самого органу місцевого самоврядування.

На цьому ж увагу акцентував і представник комітету народний депутат Віталій Безгін. З одного боку, він зазначив, що опитування підтвердило головну тезу: спроможність громади ґрунтується на спроможності надавати якісні послуги. Адже серед пріоритетних сфер по навчанню — сфера послуг: допомога, ЦНАПи, освіта, питання ВПО тощо.

З другого — доволі дивною депутат назвав ситуацію, коли представники місцевої влади, зокрема районних рад, просять не повноважень чи навчання, а грошей.

«Це специфічний підхід, і так працювати не буде. Адже не буває грошей без повноважень. І це потрібно розуміти», — сказав він, додавши: «На жаль, представники самоврядування не говорять про те, де брати гроші. Немає акцентів: навчіть нас працювати з міжнародними донорами, з європейськими фондами, розкажіть, як працює європейська політика згуртованості».

Але водночас, акцентував В. Безгін, є чітка демонстрація того, в якому стані ми нині перебуваємо з точки зору мислення не лише працівників, яких наняли на роботу, а й передусім керівників на місцях. «Єдиний шлях — це еволюція і ми проходимо цей шлях. Сподіваюсь, що системна робота НАДС і Ради Європи у цьому напрямі лише сприятимуть», — резюмував парламентарій.