Результати розбудови безбар’єрного простору в Закарпатській області сьогодні є чи не найвищими за всі роки незалежності України. Стільки уваги створенню доступного середовища, як сьогодні, ніколи не приділяли. Йдеться не тільки про усунення фізичних бар’єрів, а й про подолання можливих труднощів у всіх сферах життєдіяльності. 

Про це на брифінгу констатував заступник голови Закарпатської ОВА Ігор Шинкарюк. Таку роботу проводять у кожній громаді та на рівні області під патронатом дружини Президента Олени Зеленської. На Закарпатті діють відповідні програми, також налагоджена ефективна співпраця з міжнародними донорами, громадськими організаціями та іншими областями.

Як зазначають далі в обл-держадміністрації, дуже важливим елементом є комунікація з громадськими організаціями та активними людьми, які щодня на собі відчувають, що таке — долати бар’єри. Ось вони і є основними стейк-холдерами, вони говорять, з якими бар’єрами їм доводиться стикатися, що треба робити, як вдосконалити, яку категорію людей залучити.

Також над створенням безбар’єрного простору в області тісно працюють і з приватним сектором, котрий на своєму місці в межах можливостей також здатен забезпечити доступність до послуг чи комфортних умов роботи.

Більшість громад уже розробили та прийняли програми щодо розбудови безбар’єрності на 2024 рік, з іншими ще тривають наради й консультації. «В області діють 47 центрів надання соціальних послуг і центрів соціальних служб. Вони, зокрема, опікуються й людьми з інвалідністю. До кінця року маємо на меті створити такі осередки в усіх громадах. Також у планах — формування центрів життєстійкості, — зазначив інший заступник голови ОВА Петро Добромільський. — Серед обласних закладів, які надають необхідну підтримку особам з інвалідністю, — «Малятко», Обласний будинок дитини у Сваляві. Вже долучилися й приватні заклади в Тарнівцях, Берегові, Виноградові».

У регіоні функціонують 1276 інклюзивних класів, у яких навчаються майже дві тисячі дітей з особливими освітніми потребами. Для шкіл, де здобувають освіту учні з інвалідністю, також планують і надалі закуповувати спеціально обладнані автобуси.

А ось забезпеченню максимально зручних умов для працевлаштування та ведення бізнесу — окрема увага; до того ж підприємці мають змогу отримати компенсацію від держави за облаштування робочих місць для осіб з інвалідністю.

Також триває розвиток системи надання реабілітаційних послуг. У закладах Закарпаття відновлення проходять як військові і ветерани, так і особи з інвалідністю. Зокрема, цього року спільно з міжнародною організацією ZОА в шести відділеннях Обласного центру комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю провели ремонт. Нині керівництво області посилює співпрацю з приватними санаторно-курортними закладами, щоб вони були максимально інклюзивними та доступними для широкого кола відвідувачів. Наступного року особливу увагу, зокрема, приділятимуть стану тротуарів, пішохідних переходів, дорожніх під’їздів, обладнання в приміщеннях установ та закладів, які надають соціальні послуги в громадах.

Одне слово, особи з інвалідністю повинні мати доступ до всіх приміщень.

Ужгород.

Фото прес-служби ОВА.