Як повідомив очільник комітету Олександр Гайду, розглядали  проблеми державних агропідприємств та блокування кордону.

Народні депутати заслухали доповідь нещодавно призначеного голови Фонду держмайна Віталія Коваля щодо ситуації з аграрними підприємствами, які перебувають у сфері управління ФДМУ.

«Прикро було чути про збитковість більшості агропідприємств та про суму збитку приблизно 100 мільйонів гривень за 2023 рік», — розповів про підсумки засідання Олександр Гайду. Тож у цьому контексті «обговорили плани на приватизацію — як механізм залучення інвестицій та отримання доходів у бюджет. Підготовка до неї складна, але робота триває. Основним питанням було створення земельного банку та передача державних сільгоспземель в оренду через прозорі аукціони. Поки що фонд готується понад 150 тисяч гектарів виставляти на аукціони для оренди. Що у свою чергу буде приносити дохід, а це майже 2 мільярди гривень».

Своїми міркування щодо підвищення ефективності використання земель сільгосппризначення державної власності поділився і народний депутат Дмитро Соломчук: «Усі розуміють, яка корупція відбувалась у використанні земель державної власності. Голова Фонду держмайна доповів, що з червня планує запустити відкриті аукціони з оренди земель. Сподіваємося, що схеми будуть подолані і сотні тисяч гектарів слугуватимуть на користь України та кожного громадянина!».

На необхідності застосування будь-яких ефективних важелів впливу для якнайшвидшого розблокування кордонів, у тому числі й парламентських механізмів, наголосив секретар Комітету з питань аграрної та земельної політики Іван Чайківський. До того ж звернути увагу не лише на наявні блокування руху транспорту, а й намагатися у подальшому уникнути можливих. «Ситуація критична насамперед для експортерів, які дають країні валютну виручку та митні надходження, — зазначив Іван Чайківський. — Недотримання митних платежів вже сягнуло 9,3 мільярда гривень...».

За словами Олександра Гайду, проблема потребує якнайшвидшого вирішення, оскільки наші аграрії тепер ще більше витрачаються на логістику, для них під питанням сівба. «Уже декілька місяців триває комунікація урядів Польщі та України, — нагадав Олександр Гайду. — Разом із членами комітету одностайно підтримали ідею підключити парламентаріїв до цих переговорів та розпочати діалог як із Сеймом Польщі, так і парламентсько-урядовий».

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.