Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіональної політики і містобудування розглянув на своєму засіданні законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо стимулювання участі державних органів та органів місцевого самоврядування в реалізації програм та проектів міжнародної технічної допомоги та транскордонного співробітництва» (№ 10284) і за результатами розгляду в першому читанні рекомендував парламенту ухвалити його за основу.

«Цей законопроект є наслідком регіональних заходів комітету, — зауважив від імені авторського колективу народний депутат Віталій Безгін. — На одному з них ми обговорювали питання, як можна стимулювати роботу місцевого самоврядування в межах транскордонного міжнародного співробітництва. Піднімалось питання, яке потім було викладено в конкретних пропозиціях. Зокрема, з боку Івано-Франківської міської ради: аби втримати на роботі фахових працівників, їх варто стимулювати за рахунок додаткових премій або бонусів».

Це особливо важливо, переконаний депутат, за умови, коли внутрішній фінансовий ресурс у країні обмежений, а залучення ресурсу з-закордону є ключовим джерелом надходження.

«На зарплату в 17 тисяч гривень проблематично наймати на роботу працівників, які б розумілися на проектному менеджменті, володіли французькою, англійською та іншими мовами. Цей законопроект фактично дозволяє додаткові надбавки службовцям обласних, районних державних адміністрацій та органів місцевого самоврядування у разі, якщо вони залучили кошти від міжнародних проектів у бюджети своїх територіальних громад. Така надбавка не може перевищувати 50 відсотків від місячної зарплати. Це певний стимул, спроба застосувати на рівні органів місцевого самоврядування та регіональних представництв центральних органів виконавчої влади бізнесовий підхід. Є розуміння, що, можливо, це не вписується в загальну рамку того, як мотивується державна служба, тому це може бути предметом дискусій між першим та другим читанням», — сказав Віталій Безгін, додавши, що такий підхід не суперечить європейській практиці та європейським хартіям про що свідчить висновок Комітету з питань інтеграції України до Європейського Союзу.

Водночас представниця комітету Лариса Білозір акцентувала увагу на заробітній платі працівників самоврядних органів. На-справді, зазначила вона, оклад працівника в органах місцевого самоврядування без досвіду — 
4 тисячі 800 гривень. Тож у цьому контексті запропонувала звернутись до уряду з пропозицією переглянути постанову про оклади в органах місцевого самоврядування, датовану 2021 роком.

Зауваживши, що Національне агентство з питань державної служби розуміє актуальність проблеми, викладеної в законопроекті, та в цілому підтримує таку законодавчу ініціативу, його голова Наталія Алюшина висловила щодо проекту низку за-уважень. Зокрема, запропонувала узгодити його норми з уже ухваленим законом «Про службу в органах місцевого самоврядування».

Також вона зауважила, що законопроект містить дискрімаційну складову, оскільки працівники в одному органі місцевої влади можуть отримувати різну зарплату.

Апелюючи до зауважень Наталії Алюшиної, В. Безгін сказав: «Звісно ми синхронізуємо положення законопроекту із Законом «Про службу в органах місцевого самоврядування», який набуде чинності по завершенні воєнного стану. Що стосується дискримінації, я не вважаю, що це дискримінаційна історія. Бо якщо людина має ширші знання та вміння працювати з міжнародними фондами та проектами, то чому вона не може отримати надбавку?

Тим паче що вона нараховуватиметься у тому випадку, якщо людина залучила в громаду додаткові кошти. Це не просто премія, це надбавка за ефективність».

Підтримав депутат Ларису Білозір і щодо урядової постанови, зазначивши, що за підсумками засідання варто оформити  комітетське звернення до уряду. «Єдине, потрібно виписати запобіжник, щоб це стосувалося лише рядових службовців, а не голів громад, які й так часто зловживають преміями», — констатував він.

Крім того, під час засідання комітету народні депутати розглянули підготовлений до другого читання законопроект «Про внесення змін до Закону «Про місцеве самоврядування в Україні» щодо забезпечення прозорості місцевого самоврядування (№ 6401) та рекомендували парламенту ухвалити його в другому читанні та в цілому. Документ наразі передбачає проведення трансляцій пленарних засідань місцевих рад та засідань їх постійних комісій у мережі Інтернет у режимі реального часу; здійснення відеозаписів таких засідань та визначення порядку їх оприлюднення; обов’язковість використання державної мови депутатами, посадовими особами місцевого самоврядування, іншими доповідачами під час сесій рад; висвітлення проектів порядку денного засідань постійної комісії ради, висновків і рекомендацій, а також протоколів її засідань, які містять результати поіменного голосування тощо.