Заступник голови Комітету Верховної Ради з питань економічного розвитку Дмитро Кисилевський та голова підкомітету з питань регуляторної політики Ганна Лічман взяли участь у нараді, що відбулася у Дніпрі. Під час цього заходу Перший віцепрем’єр — міністр економіки Юлія Свириденко представила підприємцям регіону інструменти державної підтримки економічного розвитку. «Пряме спілкування з можливістю поставити запитання та обмінятися ідеями варте десятка робочих нарад», — наголосив на своїй сторінці у Фейсбуці Дмитро Кисилевський, підбиваючи підсумки такого зібрання.

За словами народного депутата, під час наради із бізнесом, зокрема, детально обговорили таку програму стимулювання, як доступні кредити «5-7-9%». У 2023 році завдяки цій програмі видано кредитів на 130 мільярдів гривень, каже він. А в бюджеті-2024 на компенсацію ставки між ринковою та цільовою закладено 18 мільярдів гривень.

Йшлося також і про гранти на переробку. Станом на зараз видано більш як 500 грантів на понад 2,5 мільярда гривень, констатує парламентарій. І повідомляє, що в 2024 році на цю програму заплановано 8 мільярдів.

Завдяки програмі «Кешбек 25%» на сільськогосподарську техніку протягом 2017—2021 років обсяг виробництва аграрної техніки подвоївся, інформує Дмитро Кисилевський.

А на 2024 рік у держбюджеті на неї закладено мільярд гривень.

Завдяки програмі «Шкільний автобус», за словами заступника очільника парламентського комітету, в 2023 році українські виробники автобусів уклали понад 600 договорів на поставку своєї продукції. У 2024 році програму буде продовжено.

Завдяки вимозі про наявність не менш як 15% української складової під час проведення публічних закупівель продукції машинобудування десятки підприємств отримали додаткові замовлення, інформує народний депутат. І запевняє, що з 2024 року відсоток локалізації для публічних закупівель техніки має становити не менше 20%.
Упродовж наступного року влада також має намір збільшити кількість профінансованих іпотек до 12000. У межах проектів єОселя та єВідновлення цього року видано майже 6000 іпотек на 8,4 мільярда гривень.

Парламентарій поінформував і про те, що в 2024 році з державного бюджету заплановано вкласти мільярд гривень на розвиток інфраструктури індустріальних парків. Нині ж реально працюють і залучають інвесторів 10 індустріальних парків із 73 зареєстрованих.

Під час наради повідомлялося, що обсяг отриманого експортерами фінансування завдяки Експортно-кредитному агентству (ЕКА) нині становить 927 мільйонів гривень. А обсяг підтриманого несировинного експорту — 5,2 мільярда. І про те, що в 2024 році ЕКА має почати страхування інвестицій українських підприємств від воєнних ризиків.

Підприємців поінформували також про те, що в бюджеті-2024 на підтримку проектів зі значними інвестиціями (понад 12 млн доларів) передбачається три мільярди гривень.

Вл. інф.