Під час заходу було підбито підсумки діяльності служби майже за два роки війни.

«Разом зі мною заслухали звіт члени комітету Валерій Зуб, Сергій Кузьміних та Лада Булах», — повідомив М. Радуцький у Фейсбуці, додавши, що попри початок воєнних дій НСЗУ продовжувала виплачувати кошти медичним закладам.

«На 2022 рік було передбачено 9 млрд грн на лікування коронавірусної інфекції. Ці кошти в перші місяці війни спрямували на більш нагальні потреби, щоб сфера охорони здоров’я продовжувала стабільно працювати. Поступово збільшується кількість пакетів послуг та зменшується відсоток послуг, які надаються за глобальним бюджетом. У 2020 році діяли 33 пакети, у 2021-му — 38, у 2022 та 2023 роках — 42. Якщо порівнювати відсоток пакетів, які надаються за надану послугу (один із головних принципів медичної реформи), то у 2021 році їх було 15%, у 2022 -2023 роках — 35%, на 2024 рік заплановано досягти рівня в 55%», — зауважив голова комітету.

М. Радуцький, нагадавши, що цього року НСЗУ запровадила електронний рецепт на всі рецептурні препарати, продовжила розширення програми «Доступні ліки», акцентував також увагу на початку моніторингу зобов’язань надавачів послуг згідно з контрактами. Цей моніторинг вже дав перші результати, повідомив він. Так, виявлено 421 електронний рецепт, виписаний після смерті пацієнта та медичного працівника, який працював одночасно у 18 медичних закладах. Відповідно, зауважив депутат, збільшилася й кількість звернень до правоохоронних органів — з 370 у 2022 році до 636 у 2023 році.

Водночас, як повідомив голова комітету, після презентації звіту учасники зустрічі обговорили й інші актуальні теми, зокрема, щодо залучення до єдиного медичного простору університетських клінік, медичних закладів МОЗ, запровадження ключових показників ефективності для сімейних лікарів, включення оплати комунальних послуг в тариф медичної послуги, боротьбу з неформальними платежами в лікарнях.

«На наступний рік команда Президента змогла передбачити збільшення фінансування медицини на 24,4 млрд грн порівняно з цим роком. Тому програма медичних гарантій (ПМГ) буде фінансуватися на рівні 158,7 млрд грн — рекордний показник із часів незалежності», — повідомив М. Радуцький, додавши, що оскільки уряд ухвалив ПМГ на 2024 рік, то на найближчому засіданні комітету має відбутися презентація Програми медичних гарантій на наступний рік.

Насамкінець голова комітету подякував команді НСЗУ за ефективну роботу в непростих умовах повномасштабної війни.

Вл. інф.