До ідеї реанімування фронтових автівок долучився викладач університету Сергій Слабкий. Свій проєкт назвали «Фенікс».

«Проєкт відновлення пошкоджених на фронті автомобілів неспроста назвали «Фенікс», — розповідає його ініціатор, аспірант Сергій Ляховченко. — Мета — на базі вцілілих на війні агрегатів відремонтувати транспортний засіб і знову повернути на фронт. Але з певною особливістю. Відновлені автівки будуть вдосконалені з використанням наукових винаходів і досягнень викладачів університету. Назвуть їх так само, як і проєкт, — «Фенікс».

Наш проєкт народився під час розмови з друзями. Розмірковували, як могли б допомогти військовим на фронті. Знаємо, що за час війни накопичилася велика кількість пошкоджених автомобілів. Волонтери передали їх уже не сотні, а тисячі. Це різнотипні пікапи, джипи... Не раз чули від військових, що автомобілі на війні довго не живуть. Їх називають витратним матеріалом. От ми й подумали, чому б не взятися за те, щоб відновити такі транспортні засоби?»

Композит полегшує броню

Керівництво університету підтримало «Фенікс»: надало приміщення для ремонтних робіт, які учасники проєкту виконують особисто. Роблять це у свій вільний час. Нині ставлять на колеса автомобіль для спецпризначенців.

Запитую співрозмовника, які конкретно досягнення науковців використають під час ремонту. Каже: військові просили зміцнити броню. Зробити це можна двома способами: або додати більше металу, або застосувати один з винаходів науковців.

«Є спеціальний розчин, який посилює захисні властивості металу, —каже Сергій Ляховченко. — Він має легку вагу, тобто ми можемо нанести цей композитний матеріал на метал, зменшивши принаймні удвічі кількість самого металу, а відповідно й вагу».

За словами співрозмовника, такий композитний матеріал виготовлятимуть самостійно. Поради надасть викладач університету, який має безпосередній стосунок до його створення.

«Легка броня мінімально вплине на тягово-динамічні характеристики транспорту, зате підвищить «живучість» техніки та безпеку екіпажу», — пояснює Ляховченко.

 

Досягнення науковців використали при виконанні ще однієї операції. За словами пана Сергія, на автомобілі встановлять бронезахисне скло. Купили його, а порізати нікому. «В університеті нам підказали, як і з допомогою яких матеріалів це можна зробити. Завдяки цим порадам порізали самотужки, ще й кошти зекономили», — зазначив аспірант.

Поділіться «ялинковими» коштами для Перемоги

В автомобілі, який готують для спецпризначенців, уже відремонтували двигун, замінили частину рами, саме ті місця, які «з’їла» іржа. Коли діагностували вузли й агрегати, були вражені, наскільки машина прошита осколками. Їх діставали навіть із заднього моста, з паливного бака, з глушника... До речі, кабіну транспортного засобу зрізали і роблять іншу — під потреби військових.

Нині постало питання про придбання металу. За підрахунками на купівлю броні для автомобіля потрібно 60 тисяч гривень. Звертаються до небайдужих, підприємців з проханням підставити плече. Бо нині люди менше донатять на армію, ніж раніше. У цьому переконалися учасники проєкту «Фенікс».

В Інтернеті опубліковано соціологічне дослідження про те, яку суму коштів українці планують витратити на відзначення Різдвяних свят. Покупки на суму до п’яти тисяч гривень мають намір зробити більшість з опитаних. Сергій Ляховченко звертається до небайдужих поділитися «ялинковими» коштами з нашими військовими і підтримати проєкт «Фенікс».

Картка для збору коштів на підтримку проєкту «Фенікс»:
5168 7427 2228 8317 — Ляховченко Сергій Сергійович.

Банка для збору коштів:
https://send.monobank.ua/jar/rxoZ8kdJq

Вінницька область.

Фото з сайту Вінницького національного технічного університету.