У березні народні депутати внесли зміни до законів про громадянство та про забезпечення функціонування української мови як державної щодо умов прийняття до громадянства України. Цим Законом посилено значення і авторитет інституту Українського громадянства шляхом запровадження іспитів з основ Конституції та історії України для прийняття до громадянства України.

Схвалено також зміни до деяких законів щодо окремих питань оформлення документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України або її спеціальний статус, а також щодо внесення відомостей про зареєстроване або задеклароване місце проживання на тимчасово окупованій російською федерацією території України та на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії (№ 3054-IX).

Наприкінці весни парламентарії також прийняли щорічну доповідь про стан додержання та захисту прав і свобод людини і громадянина з відповідними рекомендаціями для Кабінету Міністрів України, інших органів державної влади та органів місцевого самоврядування. Це стало важливим показником орієнтованості державної політики на дотримання основних принципів демократії в умовах війни.

Члени комітету також виступили з пропозицією мінімізувати можливості для іноземців та осіб без громадянства отримувати дозвіл на імміграцію на підставі фіктивного шлюбу та розширити правові підстави для відмови в наданні дозволу на імміграцію. У сесійній залі проект відповідних змін до закону про імміграцію підтримали.

Серед іншого прийнято також зміни до закону про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб (№ 3446-IX), якими на рівні закону введено положення щодо формування органами місцевого самоврядування фондів житла, призначеного для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб. Для зазначених цілей відповідним органам місцевого самоврядування надано додатковий інструмент — можливість орендувати житлові приміщення для розміщення в них внутрішньо переміщених осіб. На період дії воєнного стану Кабінету Міністрів надано право визначити додатковий перелік особливо вразливих категорій внутрішньо переміщених осіб (крім тих, що вже визначені в законодавстві), які після закінчення шестимісячного строку не будуть змушені сплачувати орендну плату за проживання в тимчасовому житлі.

Вл. інф.