Протягом 2023 року проведено 20 засідань Комітету, у тому числі одне виїзне засідання, на яких розглянуто 116 питань, внесено до Верховної Ради України висновки щодо розгляду 12 законопроектів, стосовно яких Комітет визначено головним, зокрема, запропоновано прийняти за основу 3 законопроекти, прийняти за основу та в цілому - 8 законопроектів, не включати до порядку денного Верховної Ради України - 1 законопроект.

Подано 49 попередніх висновків до законопроектів, головним з опрацювання та підготовки яких визначено інший Комітет.

Прийнято Верховною Радою України та підписано Президентом України Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо впорядкування державних соціальних стандартів та державних соціальних нормативів надання послуг у сфері фізичної культури і спорту» (№2868-IX від 12 січня 2023 року).

Законом викладається в новій редакції стаття 14 Закону України «Про державні соціальні стандарти та державні соціальні гарантії», якою уточнюється перелік державних соціальних нормативів надання послуг суб’єктами сфери фізичної культури і спорту, зокрема передбачено, що до державних соціальних нормативів надання послуг у сфері фізичної культури і спорту включаються:

перелік, мінімальні нормативи витрат (фінансування) та обсяг надання послуг у сфері фізичної культури і спорту, у тому числі безоплатних та пільгових послуг;

показники доступності та якості надання послуг у сфері фізичної культури і спорту, зокрема безоплатних та пільгових, у тому числі для осіб з інвалідністю;

нормативи забезпечення населення закладами фізичної культури і спорту та спортивними спорудами, зокрема з можливістю доступу до них осіб з інвалідністю.

Крім того, Законом розширюються засади державної політики у сфері фізичної культури і спорту, шляхом внесення змін до статті 4 Закону України «Про фізичну культуру і спорт».

Реалізація положень Закону, сприятиме збільшенню обсягу та якості послуг у сфері фізичної культури та спорту, що надаватимуться населенню, включаючи нормативи забезпеченості населення закладами фізичної культури і спорту та спортивними спорудами, зокрема з можливістю доступу до них осіб з інвалідністю.

Також прийняті 4 Постанови Верховної Ради України;

1. Про Звернення Верховної Ради України до парламентів іноземних держав, Міжнародного олімпійського комітету, національних олімпійських комітетів та міжнародних спортивних федерацій (№2899-IX від 6 лютого 2023 року).

У Зверненні, зокрема, наголошується, що пропозиції про допуск спортсменів держав-терористів росії та білорусі до міжнародних спортивних змагань не враховують вкрай жорстокий і варварський характер війни, розв’язаної російською федерацією за підтримки білорусі проти України, спрямований на геноцид Українського народу, зокрема, неприховані намагання збройних сил росії спровокувати в Україні техногенну катастрофу шляхом повного руйнування енергетичної системи, обстрілів Запорізької та Чорнобильської атомних електростанцій. Такі пропозиції є наругою над пам’яттю сотень тисяч громадян України, у тому числі більше 220 українських спортсменів, які самовіддано стали на захист Вітчизни і поклали життя в боротьбі за її майбутнє як демократичної європейської держави.

2. Про Звернення Верховної Ради України до лідерів та парламентів іноземних держав щодо обмеження в’їзду на їх територію російських і білоруських спортсменів та спортивних делегацій (№3315-IX від 10 серпня 2023 року).

У Зверненні, зокрема наголошується на тому, що:

у росії та білорусі спорт є складовою державної пропаганди війни. Більшість їхніх спортсменів є представниками силових структур і частина з них бере участь в бойових діях у загарбницькій війні проти України;

народні депутати України вважають помилковими пропозиції Міжнародного олімпійського комітету щодо повернення росіян та білорусів до міжнародних змагань під нейтральним прапором. Така ганебна політика Міжнародного олімпійського комітету у час, коли продовжується безпрецедентна за жорстокістю російська агресія проти України, стосовно цивільного населення, насамперед, дітей і жінок, призводить до того, що у спортивних змаганнях можуть брати участь справжні воєнні злочинці, учасники бойових дій проти незалежної України та пропагандисти, які сіють ненависть до цілого народу.

3. Про Звернення Верховної Ради України до парламентів та урядів демократичних держав світу, Міжнародного олімпійського комітету та міжнародних спортивних федерацій про засудження незаконної дискваліфікації Міжнародною федерацією фехтування української фехтувальниці, олімпійської чемпіонки, шестиразової чемпіонки світу, восьмиразової чемпіонки Європи Ольги Харлан (№3316-IX від 10 серпня 2023 року).

У Зверненні, зокрема наголошується на тому, що Верховна Рада України повністю підтримує гідний вчинок олімпійської чемпіонки Ольги Харлан і рішуче засуджує ганебне рішення Міжнародної федерації фехтування про дискваліфікацію української спортсменки та закликає Міжнародну федерацію фехтування:

повністю скасувати дискваліфікацію Ольги Харлан та офіційно принести їй вибачення;

притягнути до відповідальності всіх осіб, причетних до ухвалення рішення про дискваліфікацію Ольги Харлан;

пожиттєво дискваліфікувати російську спортсменку Анну Смірнову за провокативний вчинок, що суперечить олімпійському духу.

Верховна Рада України запропонувала міжнародним спортивним федераціям внести зміни до правил спортивних змагань, скасувавши обов’язковість рукостискання чи поклону у змаганнях, в яких беруть участь і українські, і російські чи білоруські спортсмени, щоб уникнути повторення подібних провокацій в видах спорту, в правилах яких передбачені обов’язкові рукостискання чи поклон.

У Зверненні також зазначено, що Верховна Рада України вкотре закликає Міжнародний олімпійський комітет та міжнародні спортивні федерації скасувати рішення про допуск російських та білоруських спортсменів до міжнародних спортивних змагань, оскільки провокація, вчинена проти Ольги Харлан, засвідчила відсутність нейтральних спортсменів у російській федерації та республіці білорусь.

4. «Про присудження у 2023 році Премії Верховної Ради України за внесок молоді у розвиток парламентаризму, місцевого самоврядування» (№3526-IX від 10 серпня 2023 року).

Згідно з вищезазначеною Постановою Верховної Ради України, Премію Верховної Ради України за внесок молоді у розвиток парламентаризму, місцевого самоврядування присуджено десятьом молодим громадянам України.

Лауреати Премії борються за незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, очищають українську землю від окупантів,  здійснюють волонтерську діяльність щодо підтримки Збройних Сил України та громадян України, які постраждали від російської агресії. Серед лауреатів 8 військовослужбовців, які дають відсіч військовим держави-агресора, курсант Харківського національного університету внутрішніх справ, який веде боротьбу з рашистами у кіберпросторі та одночасно здійснює волонтерську діяльність, командир добровольчого формування Бучанської міської територіальної громади. Лауреати також ведуть активну діяльність з утвердження української національної та громадянської ідентичності, мають серйозні наукові розробки.

Комітетом підготовлено та пропонується прийняти за основу 6 законопроектів та три проекти постанов.

У порядку парламентського контролю на засіданні Комітету розглянуто 13 питань щодо виконання законодавчих актів.

Комітет тісно співпрацює з органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, інститутами громадянського суспільства. Всі законопроекти та питання стосовно дотримання законодавства розглядаються прозоро, із залученням стейкхолдерів: центральних органів виконавчої влади, Національного олімпійського комітету України, Спортивного комітету України, Національного комітету спорту інвалідів України, Всеукраїнських фізкультурно-спортивних товариств, молодіжних та дитячих громадських об’єднань, інститутів громадянського суспільства, які здійснюють діяльність у сфері утвердження у країнської національної та громадянської ідентичності, закладів вищої освіти, наукових установ. Стейкхолдери також залучаються до засідань Комітету, підкомітетів та робочих груп з опрацювання та розробки законопроектів.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України