1749 житлових сертифікатів згенеровано комісіями, що працюють безпосередньо при органах місцевого самоврядування. Використання у відновленні пошкодженого та зруйнованого житла вітчизняних будівельних матеріалів надзвичайно позитивно вплине на економіку нашої держави.

Про це розповіла народна депутатка, Голова Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк.

«На вже згенеровані сертифікати є сума більш як 3 млрд грн, і держава їх готова виплатити в якості компенсації за зруйноване житло. Цього тижня стартувала можливість бронювати кошти і вже зафіксовано 700 таких заяв. Сподіваємося, що буквально днями зможемо спостерігати за тим, як будуть укладені перші угоди купівлі-продажу нової домівки. Люди, які на сьогодні отримали житлові сертифікати, можуть обрати собі квартиру в будь-якому населеному пункті, можуть взяти як альтернативу житло у вигляді приватного будинку, можуть інвестувати кошти з житлового сертифіката в первинну нерухомість, будинок, що скоро буде введено в експлуатацію», - зазначила парламентарій.

За її словами, нещодавно «Укрзовнішекспертиза» провела дослідження, згідно з яким майже 90% всіх будівельних матеріалів, що необхідні для відбудови, можна забезпечити шляхом використання українських виробничих потужностей.

«Якщо ми використовуватимемо вітчизняні матеріали у відбудові, то це нам дасть змогу зберегти понад 100 тис. робочих місць, згенерувати близько 16 млрд доданої вартості. Це ті кошти, що залишаться в Україні. Звісно, це додаткова заробітна плата українських працівників, що забезпечить надходження до Пенсійного фонду, це податок на прибуток та інші податки, які згодом використовуватимуться для фінансування обороноздатності нашої країни, армії», - наголосила народна депутатка.

Вона додала, що сьогодні основна задача влади – створити умови й можливості, щоб виробництва певних будматеріалів розвивалися в Україні.

«Ні для кого не є секретом, що в зараз у нашій державі не працює жодного заводу, який би виготовляв скло. Буде певний дефіцит із такими матеріалами, що використовуються для теплоізоляції, буде певний дефіцит профілю ПВХ, цементу й бетону. Тож наше основне завдання – забезпечити сприятливі умови для українських виробників будматеріалів, щоб вони працювали тут і щоб ми якнайменше імпортували матеріали», - підкреслила Олена Шуляк.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України