На цьому акцентував голова підкомітету з питань взаємодії держави і бізнесу та інвестицій Комітету Верховної Ради з питань економічного розвитку Ігор Марчук (на знімку – праворуч). Під час візиту на Полтавщину народний депутат розповів про державну підтримку значних інвестицій і розвитку індустріальних парків для збільшення валового регіонального продукту за рахунок переробної промисловості. Саме переробна промисловість створює левову частку валової доданої вартості, робочих місць та стимулює техніко-технологічний розвиток, наголосив він.

Парламентарій розповів про можливості, які вже є у законодавстві, та про те, над чим нині працюють у комітеті. Зокрема, про оновлюваний механізм державно-приватного партнерства, який має надати можливості залучати приватний капітал для розвитку, модернізації та відновлення публічної інфраструктури.

Водночас, за словами Ігоря Марчука, особливої уваги з боку держави потребують непромислові території, індустріалізація яких неможлива, або економічно недоцільна. Такі території зазвичай насичені різноманітними культурними, історичними, гастрономічними, мистецькими, етнографічними та природними активами. «А чи знаєте ви, що таке качана каша, шпундра, баба-шарпанина, верещака, варенуха? — запитує народний депутат на своїй сторінці у Фейсбуці. — Ці дивовижні слова — це назви автохтонних страв місцевої кухні ЕтноПоселення «Старий хутір», які прийшли до нас з давніх, історичних часів, і сьогодні є безцінними активами, які формують структуру унікального гастрономічного капіталу та нового, етнічного простору Полтавського регіону. І таких активів на Полтавщині чимало».

Зелений туризм, крафтові продукти, традиційні ремесла, гончарство, історична спадщина, місцевий фольклор, унікальна гастрономія та навіть гірськолижний комплекс — все це невичерпний перелік активів непромислового сектору місцевої економіки, потенціал якого поки що до кінця не розкритий та не реалізований, каже парламентарій. А основним призначенням активів з економічної точки зору, за його словами, є генерація грошового потоку, формування прибутку та створення доданої вартості. Ефективне їх використання акселерує соціально-економічний розвиток країни, переконаний Ігор Марчук.

Вл. інф.