Комітет з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва рекомендує парламенту схвалити проект закону про вихід з Угоди про взаємодію держав—учасниць Співдружності Незалежних Держав на випадок евакуації їх громадян з третіх країн у разі виникнення надзвичайних ситуацій (№ 0237). Цей документ внесено Кабінетом Міністрів. Він спрямований на приведення договірно-правової бази України до поточної безпекової та зовнішньополітичної ситуації та є ще одним кроком політико-дипломатичної протидії збройній агресії рф.

Станом на сьогодні у відносинах між Україною та країнами СНД, у тому числі з російською федерацією та республікою білорусь, чинною залишається Угода про взаємодію держав—учасниць Співдружності Незалежних Держав на випадок евакуації їх громадян з третіх країн у разі виникнення надзвичайних ситуацій. Утім, «із урахуванням практичного досвіду забезпечення евакуації громадян України з територій іноземних держав, незастосування угоди протягом тривалого періоду часу, невідповідності її положень вимогам сьогодення з питань вирішення кризових ситуацій, в яких опиняються громадяни України за кордоном, подальше існування згаданого документа у відносинах між Україною та іншими державами — сторонами угоди вбачається недоцільним», — зазначають ініціатори відповідного законопроекту.

Представники Кабміну зазначають, що відповідно до статті 13 угоди будь-яка сторона може вийти з неї, письмово повідомивши про це депозитарія не пізніше ніж за шість місяців до виходу і врегулювавши фінансові та інші зобов’язання, які виникли у цієї сторони за період участі в угоді. А згідно з нашим законом про міжнародні договори, припинення дії міжнародного договору України, згода на обов’язковість якого надана Верховною Радою, здійснюється у формі закону. Саме тому в МЗС розробили проект закону, прийняття якого дозволить українській стороні виконати внутрішньодержавні процедури, необхідні для виходу з угоди.

Це рішення не впливатиме на захист прав та інтересів громадян України за кордоном, наголошують народні депутати.

Під час засідання комітету парламентарії заслухали також інформацію Міністерства закордонних справ стосовно підтримки іноземними державами ініціативи створення Спеціального міжнародного трибуналу за злочин агресії рф проти України. Йшлося про заходи, які вживалися протягом 2023 року, та здобутки, які наближують створення судової інституції. Обговорювали й подальші кроки щодо розширення політичної підтримки української ініціативи з боку іноземних держав.

Водночас члени комітету підтримали ініціативу народних депутатів стосовно створення депутатських груп Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків із Республікою Зімбабве та Новою Зеландією і затвердили їх склад.

Вл. інф.