Відповідний відкритий лист до президента Франції Емманюеля Макрона, міністерки спорту країни Амелі Удеа-Кастері, до мера Парижа Анн Ідальго та до очільника організаційного комітету Олімпіади-2024 Тоні Естанге підписують дедалі більше українських спортсменів. Про це повідомила народна депутатка, голова підкомітету з питань спорту вищих досягнень та спортивної діяльності Комітету з питань молоді і спорту Ольга Саладуха.

За її словами, спортсмени звертаються до франзуцької сторони за справедливістю. «Приймаюча сторона — Франція — цілком може це зробити. Достатньо лише заборонити в’їзд на територію країни і ми позбавимо світовий спорт від великої ганьби», — зауважила депутат, додавши, що останні події в Україні роблять це звернення ще більш актуальним. І вираз про те, що в росіян руки по лікоть у крові більше не фігуральний. Це страшна реальність. Бо лише в Києві внаслідок передноворічної ворожої атаки загинуло понад 30 осіб, другого січня ще 5 були вбиті російськими дронами та ракетами.

Ольга Саладуха наголосила на принциповості, аби на спортивних заходах убивці не перебували поряд із порядними людьми: «Дехто каже, що, мовляв, спортсмени до цього непричетні. Але навіть поверхневий моніторинг росзмі показує їхню участь у російській пропаганді та відверту підтримку війни. А дехто є діючим військовослужбовцем, отже, напряму залучений до злочинів.

«У липні 2024 року в Парижі розпочнуться XXXIII Олімпійські ігри. Ми, спортсмени України, хочемо заручитися Вашою подальшою підтримкою в боротьбі за відстоювання олімпійських принципів та недопущення спортсменів з країн-терористів. Жоден спортсмен з цих країн за час війни публічно не висловився проти вбивств, проти геноциду українського народу.

На сьогодні в статусі так званих «нейтральних» 11 спортсменів отримали ліцензії для участі в Олімпійських іграх в Парижі- 2024. Однак допущення цих атлетів суперечить основоположним рекомендаціям Міжнародного олімпійського комітету, позаяк атлети допущені до участі в Олімпіаді не є «нейтральними», а є відкритими прихильниками війни, що підтверджується інформацією, оприлюдненою в мережі інтернет», — йдеться у відкритому листі. У ньому також наводяться конкретні приклади щодо «нейтральності» цих осіб. Так, олімпійський чемпіон з тхеквондо Владислав Ларін став одним із головних героїв пропагандистського відео — він закликав росіян підтримувати російських військових, які воюють проти України. Тобто він прямо причетний до фінансування вбивства українських жінок, дітей та літніх людей, наголошують українські спортсмени.

Водночас російські олімпійські чемпіони з боротьби Заурбек Сідаков та Заур Угуєв 18 березня 2022 року разом із диктатором володимиром путіним взяли участь у пропагандистському мітингу на підтримку війни проти України «Za мир без нацизма! Zа россию! Zа президентa!».

«Ми надали всю необхідну інформацію французьким партнерам й очікуємо на реакцію. У нас ще є час, аби не допустити «реваншу» агресора в спорті.

Мусимо разом врятувати репутацію олімпійського руху. Справедливе рішення потрібно не лише Україні, а усій спортивній спільноті», — констатувала Ольга Саладуха.

Вл. інф.