Утім, противник не полишає намір оточити Авдіївку на Донеччині та вибити українські підрозділи з лівобережжя Херсонщини, йдеться у зведенні Генерального штабу ЗСУ за 04.01. Так, за даними командувача ОСУВ «Таврія» Олександра Тарнавського, ворог майже вдвічі збільшив кількість боєзіткнень.

Напередодні на Запорізькому напрямку українські оборонці провели заходи навколо Роботиного, відбили атаки противника та просунулися в районі Вербового. На цій ділянці ворог тривалий час намагається з флангів тиснути на плацдарм ЗСУ і за допомогою атак десантно-штурмових полків російської армії ускладнити становище наших позицій.

Там тривають постійні контратаки. Тому подальша ситуація залежатиме від наявності сил, резервів і ефективності використання артилерії.

У відповідь на масовані ракетні та безпілотні атаки росії генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг скликає 10 січня надзвичайне засідання Ради Україна — НАТО.

Вочевидь, воно буде скероване на заходи, пов’язані з посиленням ППО, з пришвидшенням передачі нових зразків ЗРК від партнерів, а також з підготовкою пілотів для використання F-16.

Літаки F-16 надходитимуть в Україну поступово в межах довгострокової програми. Про це в телеефірі заявив головний редактор Defense Express Олег Катков. «Наразі Норвегія передає до Данії два F-16 для навчання українських пілотів. Разом з літаками у двомісній версії також будуть направлені й десять інструкторів. Норвезьке видання пише, що всі літаки будуть у Данії не раніше весни, а можливо, і влітку. Прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте заявив про передачу Україні одразу 18 винищувачів», — пояснив він.

За словами військового експерта, йдеться про програму, яка передбачає надання F-16 Україні з країн-донорів, які замінюють їх на F-35. Але термін такої передачі може розтягнутися в часі. Так, у Бельгії повідомили про можливість постачання перших кількох літаків у 2025 році. А норвезьке видання зазначило, що Київ може отримати до сотні F-16...

«Тобто будуть передані абсолютно всі F-16, які є в оголошених країнах-донорах. Це значна кількість літаків, до яких потрібно підготувати велику кількість пілотів і наземного персоналу. Постачання Україні F-16 — це не короткострокове завдання. Це одна з найбільших програм переозброєння України», — резюмував Олег Катков.

***

Зробимо «вітер ворогу» разом з ГУР — під таким гаслом волонтери збирають кошти для допомоги нашим розвідникам. Заради посилення спроможностей воїнів-розвідників на фронті ПриватБанк та благодійний фонд «Вогонь запеклих не пече» оголосили спільний збір на 20 мільйонів гривень для ГУР МО України.

Кошти підуть на придбання спеціального обладнання й програмного забезпечення, що допоможуть збільшити масштаб та поліпшити якість технічної розвідки, а отже — знищити більше загарбників. Задонатити на «гострий зір» та «сильні крила» для ГУР МО України можна за лінком: https://privatbank.ua/cpa/robimo-viter-vorogu або на сайті dobro.privatbank.ua