Лариса Білозір.

Комітет Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування провів чергове засідання, під час якого визначилися з кандидатурами до складу Постійної делегації в Парламентській асамблеї Ради Європи. Ними стали народні депутати — члени комітету Лариса Білозір та Олег Дунда (на знімку).

Зазначивши, що 2022-2023 роки були надзвичайно важливими для української зовнішньої політики, Лариса Білозір зауважила, що парламент активно працює на дипломатичному фронті. «Для мене важливим є початок переговорів про вступ України в ЄС, але інший важливий напрямок — це робота в ПАРЄ. Я доросла від заступника члена до члена Постійної делегації у Парламентській асамблеї Ради Європи і хочу сказати, що наша делегація досить серйозно працювала над ухваленням резолюцій», — зауважила депутат, нагадавши: ПАРЄ одноголосно підтримала виключення росії з Ради Європи. Крім того, було ухвалено рішення про створення міжнародного реєстру збитків, депортацію українських дітей на територію росії визнано геноцидом. У цьому контексті Лариса Білозір також нагадала, що у ПАРЄ створено спецкомітет із захисту українських дітей, який працюватиме над проблемою масового викрадення та депортації російськими агресорами українських дітей на тимчасово окупованих територіях, а також захистом прав дітей, які постраждали внаслідок російської агресії. «Я дотична до його створення і активно працюю в цьому комітеті», — сказала парламентарій, додавши, що також входить до складу ще двох комітетів — соціальної політики та міграції.

«Про досягнення не буду говорити, ми активно просуваємо тему створення спецтрибуналу для російського військового керівництва, для путіна. Крім того, Голодомор визнано геноцидом українського народу», — зазначила Лариса Білозір, окремо акцентувавши увагу на одній з останніх резолюцій про визнання російського режиму диктаторським, а путіна нелегітимним після закінчення його нинішнього президентського терміну.

«Мені б хотілося продовжити далі роботу. Було б добре підсилити делегацію представниками нашого комітету, оскільки він є дотичний до багатьох питань, які порушуються в ПАРЄ», — констатувала вона.

У свою чергу Олег Дунда зауважив, що був би радий працювати з Ларисою Білозір у ПАРЄ. «2024 рік буде дуже важкий і важливий. Єдина наша мета — Перемога над росією. Та ми побачили наприкінці 2023-го, що росія відкрила другий фронт у країнах Європейського Союзу — Франції, Німеччині. Тому такі майданчики, як ПАРЄ, є дуже важливі та суттєві для України, щоб пояснювати, що росія намагається відкрити так звану хвилю громадянської війни. Тож що більше ми будемо там присутні, що більше працюватимемо, то краще ми зможемо забезпечити в подальшому наші Збройні Сили та шлях до Перемоги», — наголосив він.

За підсумками голосування комітет схвалив пропозицію стосовно кандидатур народних депутатів Л. Білозір та О. Дунди до складу постійної делегації Верховної Ради в ПАРЄ. Це рішення буде направлено Голові Верховної Ради Руслану Стефанчуку.

Водночас перший заступник голови Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Роман Лозинський (на знімку) акцентував увагу на ситуації, що склалась у зв’язку зі створенням військових адміністрацій. Він нагадав, що з березня до 20 травня 2022 року було створено 14 військових адміністрацій населених пунктів у п’яти областях країни. В цих 14 громадах депутати місцевих рад та голови громад припинили повноваження відповідно до норм закону про правовий режим воєнного стану та Конституції. Водночас після 20 травня набрали чинності зміни до законодавства, відповідно до яких повноваження депутатів та голів місцевих рад у громадах, де було створено військові адміністрації, припиняються на період воєнного стану.

«Тобто в тих радах, де було створено адміністрації після 20 травня, статус депутатів та голів зберігається, а в тих, що до 20 травня, — припинився. До нашого комітету звертаються депутати громад, повноваження яких були припинені, щодо роз’яснень про їх статус. Чи вважаються вони, відповідно до законодавства, депутатами, чи ні. Це, зокрема, впливає на питання декларування та інші питання, пов’язані зі статусом депутата», — уточнив народний депутат Роман Лозинський, запропонувавши підкомітету з місцевого самоврядування підготувати відповідні роз’яснення. Відповідне роз’яснення буде винесено на голосування комітету під час наступного засідання.