Комітет Верховної Ради з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій України, національних меншин і міжнаціональних відносин розглянув на своєму засіданні законопроект «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо підтримки волонтерської діяльності в умовах воєнного стану» (№ 10040).

Основні положення проекту від авторського колективу представила народний депутат Олена Шуляк. За її словами, відповідно до положень Закону «Про волонтерську діяльність» організації та установи, які залучають до своєї діяльності волонтерів, мають право страхувати їхнє життя і здоров’я в період провадження ними волонтерської діяльності. Але водночас, відповідно до положень Податкового кодексу, до сум, що оподатковуються ПДФО, належать, зокрема, суми страхових платежів (страхових внесків, страхових премій), у тому числі за договорами добровільного медичного страхування, сплачені будь-якою особою — резидентом за платника податку чи на його користь. У разі залучення волонтерів неприбутковою організацією чи установою така організація є податковим агентом щодо податку на доходи фізичних осіб при наданні волонтеру доходу у вигляді сплачених страхових внесків, а також зобов’язана нараховувати, утримувати та сплачувати ПДФО до бюджету з такого «доходу» волонтера. Окрім того, такі виплати на страхування волонтера оподатковуються військовим збором.

«Нині це є певним гальмом, коли є запит від організацій, які готові страхувати тисячі наших волонтерів, але проблематика Податкового кодексу не дає можливості це робити в повному обсязі», — зауважила Олена Шуляк, додавши водночас, що такі положення податкового законодавства не відповідають світовій практиці. Тож це одна з головних причин, чому в нашій країні відсутня практика страхування життя та здоров’я волонтерів неприбутковими організаціями.

Депутат також зазначила, що міжнародні неурядові організації, з якими нині тісно співпрацює Україна, готові підтримати проекти, які стосуються страхування життя та здоров’я тисяч волонтерів, і наголошують на актуальності відповідних змін до податкового законодавства.

Крім того, політик повідомила, що низка міністерств та відомств, зокрема Міноборони та Мінсоцполітики, законопроект підтримують. Натомість Мінфін та Податкова служба мають певні застереження і не підтримують проект.

«Але ми вважаємо, що тисячі волонтерів, які сьогодні допомагають на деокупованих територіях, Збройним Силам України, мають право на те, щоб їхнє життя та здоров’я були застраховані», — констатувала Олена Шуляк.

Підтримав законопроект і Уповноважений Верховної Ради з питань прав людини Дмитро Лубінець. «Вважаю цю ініціативу дуже правильною, вчасною. Неодноразово, навіть під час попередньої каденції парламенту, це питання намагались врегулювати. На жаль, безуспішно. Сподіваюсь, це скликання покаже, що це для нас справді важливо, і законопроект буде підтримано», — наголосив він.

У свою чергу голова комітету Андрій Задорожний, зауваживши, що на сьогодні практично відсутня практика укладання договорів страхування життя та здоров’я волонтерів, однією з основних причин також назвав невідповідність положень податкового законодавства світовій практиці щодо регулювання волонтерської сфери. «Прийняття запропонованих змін спростить процедуру залучення коштів донорів на проекти страхування життя та здоров’я волонтерів, що в свою чергу матиме позитивний вплив на розвиток волонтерського руху в Україні, а також сприятиме приведенню практики організації волонтерської діяльності до європейських стандартів», — сказав він.

Зрештою народні депутати ухвалили рішення звернутися до основного Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики з пропозицією рекомендувати Верховній Раді підтримати законопроект «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо підтримки волонтерської діяльності в умовах воєнного стану» за результатами розгляду у першому читанні за основу.