Такий оптимістичний висновок німецького видання Bild підхопили й тиражують нині різні ЗМІ та соцмережі. Мовляв, ЗСУ вдається зривати всі наступи рф і нищити у великій кількості окупантів. Однак наразі зарано говорити про якусь паузу в бойових діях. Хоча війна й перейшла в певну позиційну фазу, ворог не припиняє намагання прорвати нашу оборону й повернути собі втрачені внаслідок літнього контрнаступу позиції.

Зокрема за добу, за даними Генштабу ЗСУ (на 11.01), на лінії зіткнення противник атакував 73 рази. Більшість атак ворога припадає на Авдіївський напрямок. Хоча гаряче стає й на інших ділянках фронту.

Військовий експерт Сергій Згурець вважає, що найближчим часом слід очікувати нової хвилі активізації росіян за звичною для них схемою «м’ясних» штурмів на Куп’янському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. Утім, навряд чи нові наступальні дії противника стануть для Сил оборони несподіванкою. Головне — достатня кількість боєприпасів, переконаний аналітик.

Щодо живої сили противника, то станом на січень 2024 року на території України воюють 462 тисячі російських окупантів. рф зосередила на нашій території весь ресурс своїх сухопутних військ. Про це повідомив заступник начальника Головного управління розвідки МОУ Вадим Скібіцький. Окрім того, на тимчасово окупованих територіях діють 35 тисяч представників росгвардії.

Він також наголосив, що були моменти, коли укомплектованість підрозділів ворога знижувалася до 89—90%, але шляхом продовження мобілізації рф вдається підтримувати це угруповання саме на такому рівні.

За прогнозами військової розвідки, сьогодні росія не має спроможностей проводити стратегічні сухопутні наступальні операції проти інших країн, адже весь ресурс сухопутного компонента наразі націлений і перебуває на території України.

Зі свого боку колишній голова Служби зовнішньої розвідки Микола Маломуж у коментарі «Еспресо» зазначив, що за період війни наші захисники знищили до 90% особового складу професійних частин армії рф. А те, що зараз наймається та мобілізується у росії, — додатковий ресурс, який не має ані рівня підготовки, ані злагодження. За його словами, «можливості по прихованій мобілізації до одного мільйона осіб фактично зараз знецінені, бо все воно не дає ефекту».

«Сьогодні на головних ділянках фронту росіяни кидають більш-менш професійні частини, але вони не вирішують завдання. І підрив мобілізаційного ресурсу в рф буде дуже потужний. А 2023 рік показав, що був у них провальний, а на 2024-й щось робити системно немає змоги. Після виборів у рф розпочати мобілізацію при таких їхніх втратах — величезна проблема для російського суспільства. путін хотів би на тлі перемоги демонструвати, що він чогось досяг, але результату немає при величезних втратах», — прокоментував Маломуж.

Микола Маломуж зауважив, що нині нам треба витримати ворожу потугу зимою, а навесні нова стратегія забезпечить заходи, які будуть знищувати ворога як на фронті, так і в тилах. Жодна мобілізація в рф уже не буде актуальна, бо багато росіян зрозуміють, що при такому форматі російські мобілізовані будуть знищені. Але це все відбудеться під впливом наших перемог, а далі зрушиться ситуація в росії.

***

Ворог змінив тактику обстрілу України, роблячи ставку на балістичні ракети, які складно збивати. Тому цивільні громадяни мають змінити своє ставлення до повітряних тривог, а влада в містах повинна встановлювати якомога більше мобільних укриттів. Про це каже заступник керівника Центру протидії дезінформації Андрій Коваленко.

Зокрема, він зазначив, що зміна тактики ворогом, яка передбачає відхід від великої кількості крилатих ракет і перехід на балістику, спостерігалася вже давно. При цьому мета рф — «подавити системи ППО України для того, щоб в майбутньому закидати нас ракетами, а потім диктувати свої умови». За словами Коваленка, українська система ППО буде посилюватися. Водночас і Києву, і Чернігову потрібно брати приклад з Харкова та Херсона — у людних місцях мають стояти мобільні укриття. А громадянам не варто постійно сподіватися тільки на «залізний щит», а ще й самим дбати про власну безпеку. «Треба мати власну відповідальність, розуміти, де ти сховаєшся, як ти будеш діяти в разі тривоги в офісі, на вулиці, як міська влада буде діяти, що вона забезпечить для людей», — підсумував заступник керівника ЦПД.