Найбільше — на Авдіївському та Мар’їнському напрямках. Водночас наші воїни продовжують активними діями завдавати окупаційним військам втрат у живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту.

Стратегія війни на виснаження потребує відповідного потенціалу артилерії, достатньої кількості боєприпасів та інших засобів ураження. Це дасть змогу ЗСУ в активній обороні реалізовувати цю стратегію та створити передумови для наших форматів бойових дій, зокрема — з підготовкою до наступальних дій, вважає військовий оглядач Сергій Згурець.

Напередодні Президент Володимир Зеленський на прес-конференції в Естонії сказав, що Україні необхідні артилерійські снаряди. Йдеться про мільйон снарядів калібру 155 мм, які країни ЄС обіцяли поставити до кінця березня.

Поки що Київ з обіцяного отримав майже 400 тисяч боєприпасів. За оцінками експертів британського інституту RUSI, мінімальна потреба для обмеженого паритету для України становить приблизно 200 тисяч снарядів на місяць.

Сьогодні цей показник є меншим, ніж те, що використовує зараз рф... Так, за даними ГУР МОУ, росія виробляє до двох мільйонів боєприпасів на рік у великих калібрах — 122 мм та 152 мм. Нові умови війни диктують свої правила, і нашим захисникам на полі бою нині потрібні не лише боє-припаси, а й FPV-дрони. Президент обіцяв, що цього року Сили оборони отримають щонайменше мільйон FPV-дронів...

Щодо поточної ситуації на фронті, то координатор групи «Інформаційний простір» Костянтин Машовець пише у своєму аналітичному огляді, що командування угрупування військ противника «Запад» готується до чергового етапу наступу в бік Куп’янська. Після проведення певного перегрупування своїх сил і засобів у тактичній зоні ворог, ймовірно, спробує знову атакувати масованими силами на визначених вузьких ділянках лінії бойового зіткнення, аби прорвати тактичну зону системи оборони ЗСУ.

Також на північному фасі Авдіївського району оборони ЗСУ командування противника готує черговий штурм — спробує обійти територію Авдіївського коксохімічного комбінату з півночі та північно-східного напрямку.

«Для того, щоб з півночі гарантовано «вийти на тили» Авдіївського району оборони ЗСУ (простіше кажучи, перерізати його основну комунікацію), противнику потрібно або взяти під контроль два села — Степове та Бердичі, й потім наступати на Орлівку, або власне зайняти «коксохім». Іншого шляху в нього наразі немає.

Альтернативні спроби «інфільтрації», як ото готує російське командування зараз (тобто чергова спроба «просочитися» між основними вузлами оборони ЗСУ), на сьогодні, м’яко кажучи, видаються дискусійними», — вважає експерт.