У польському місті Гданськ відбулося українське різдвяне дійство. Наші мисткині поєднали давні традиції святкування Маланки і життя у великому місті. Відвідувачі побачили справжній вертеп, екскурс у стародавні традиції водіння кози, співи від Василя і Маланки, інтерактивне дослідження прикмет і їх сучасне трактування.

Під живі співи можна було почастуватися, придбати українські різдвяні сувеніри та взяти участь у майстер-класі із ліплення та фарбування фігурок-талісманів із традиційного соленого тіста. А ще відбулася святкова лотерея від організаторів дійства.

«Свято було дуже масштабним, — поділилася враженнями одна з організаторок Марта Зварич. — Багато вражень та подяки від гостей нашого обрядового дійства. Прагну, аби наші українські традиції і обряди завжди шанувалися, незалежно від того, де ми живемо і звідки ми. Народна культура дуже важлива: це наша самоідентифікація як нації. Кожна культура цікава, і нам потрібно інтегруватися та пізнавати одне одного. Як казав Тарас Шевченко: «І чужому научайтесь, й свого не цурайтесь». Різдво, яке тепер ще й спільне для України та Польщі, стало доброю нагодою з’єднатися, пізнати, сподобатися, обійняти одне одного, бо світ непередбачуваний. Не треба сваритися, необхідно триматися разом, бо в команді сила».

Художниця — родом із міста Дрогобича на Львівщині. Мешкає в Гданську майже 10 років. І за цей час вона не лише заявила про себе як про майстриню, а й гуртує українців та передає свої вміння і знання юним полякам через різноманітні майстер-класи.

Марта Зварич спеціалізується на Петриківському розписі та всіляко його пропагує. У 2012 році цей розпис внесено до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини, а у 2013-му — до Списку Всесвітньої нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО.

У 2023-му мисткиня разом із однодумцями з Nadbaltyckie Centrum Kultury w Gdansku випустила настінний календар «Петриківська Магія». Кожен місяць був ілюстрований спеціально створеними для цього проєкту роботами.

На зворотному боці польською мовою описані традиції та обряди української культури й техніка розпису. Це перше, мабуть, таке видання в польській мові, зібране в єдине ціле.

А на 2024-й вийшло ще оригінальніше. Це 12 обрядових масок із розписами з різних регіонів, що символізують 12 місяців. Марта Зварич і фонд BoFolk відобразили свої надбання через реалізацію проєкту «Магія, обряд і традиція».

Фото надано Мартою Зварич.