Так із резервного фонду було виділено додатково майже 2,5 мільярда гривень для будівництва інженерно-технічних і фортифікаційних споруд.

«З цих коштів 1,4 мільярда гривень піде на фортифікаційне обладнання оборонних рубежів. Ще 1,1 мільярда гривень — на влаштування смуг невибухових загороджень», — повідомив прем’єр, додавши, що уряд також виділив із резервного фон-ду ще 120 мільярдів гривень для Державної прикордонної служби.

Ці кошти, за словами Дениса Шмигаля, призначені для посилення обороноздатності та інженерно-технічного облаштування кордону.

Не забув глава уряду і про соціальні виплати, які, зазначив він, попри всі труднощі, жодного місяця не затримувались. «За час повномасштабної війни ми провели вже дві індексації пенсійних виплат. У березні 2024 року проведемо ще одну. За попередніми розрахунками Мінсоцполітики, пенсії зростуть в середньому на 13 відсотків», — повідомив він.

За словами глави уряду, соціальні видатки державного бюджету у 2024 році становитимуть 470 мільярдів гривень, що на 25 мільярдів гривень біль-ше, ніж минулого року. А на субсидії буде виділено 50 мільярдів гривень, що на 12 мільярдів гривень більше, ніж торік.

«Постійний фокус також тримаємо на всебічній підтримці українських ветеранів», — сказав прем’єр, повідомивши, що цього року уряд збільшує фінансування відповідної програми вдвічі. Так у бюджеті на підтримку ветеранів передбачено понад 14 мільярдів гривень, з яких 2,5 мільярда буде спрямовано на реабілітацію та психологічну допомогу ветеранів.

Водночас зауваживши, що для ефективної системи соціальних виплат необхідна ефективна економіка, прем’єр зазначив, що цьогоріч продовжиться стимулювання економіки через програми підтримки бізнесу. 

Загалом на ці стимули буде спрямовано понад 40 мільярдів гривень.

Зокрема, буде вдосконалено та продовжено одну з найуспішніших державних програм пільгового кредитування «5-7-9 %» на яку виділять 18 мільярдів гривень.

«Також понад 11 тисяч українців уже отримали від держави безповоротні гранти, щоб започаткувати та розширити свій бізнес. Це програма єРобота, завдяки якій уже створено понад 35 тисяч нових робочих місць. У планах на цей рік — видати майже 15 тисяч грантів. Зокрема, ми хочемо допомогти створити понад 1000 нових ветеранських бізнесів», — сказав Д. Шмигаль додавши, що уряд підтримуватиме також аграріїв, будівельну галузь, створення та розширення переробних підприємств.

Крім того, уряд ухвалив рішення про створення чергового індустріального парку на Закарпатті. Ідеться про довгострокові інвестиції на суму в понад 
5 мільярдів гривень та створення майже 2 тисяч нових робочих місць.

Наостанок Прем’єр-міністр зупинився на ситуації в енергетиці. За його словами, половину зими завдяки попередній підготовці та професіоналізму енергетиків ми пройшли успішно. Водночас він зауважив, що 
10 січня було зафіксовано рекордне споживання в енергосистемі. «Енергетика країни працювала на піку можливостей і вдало склала цей іспит. Наразі електроенергії достатньо, щоб не застосовувати графіки відключень. Але через негоду та попередні руйнування можливі нештатні ситуації», — попередив глава уряду та ще раз закликав усіх до еко-номії.

Вл. інф.