Це дебютний проєкт продюсерської компанії CODE PRODUCTION. Ще раніше закриті покази фільму відбулися у Варшаві, Лондоні, Берліні, Барселоні, Лісабоні, Нью-Йорку, Лос-Анджелесі та Сан-Франциско.

Цей фільм змінює уявлення про українське ІТ і розкриває його вплив на світову ІТ-індустрію.

«Перший код» — історія-подорож у часі: вона розпочинається ще з 1950-х років — від створення українськими інженерами першого комп’ютера — й триває нині, коли ІТ-сектор став не лише потужною індустрією, а й важливим фронтом у війні з росією. Кінострічка розповідає про реальну боротьбу з ворогом IT-спеціалістів, які об’єдналися у 300-тисячне віртуальне військо, та звичайних людей, котрі змогли протистояти ворогу за допомогою смартфонів. Амбіції зростали разом із проєктом. Спочатку ідея полягала в тому, щоб зібрати усю хронологію розвитку українського IT. Але скоро з’ясувалося, що історія може бути подана не в сухих фактах, а через розповіді героїв, від яких перехоплює подих.

«Це проєкт мрії. Ніхто до цього не збирав в одному місці усю інформацію про те, як зароджувалось українське IT», — каже Владислав Савченко, генеральний продюсер фільму.

Стрічка також розповідає історію української IT-індустрії загалом — від зародження до цілісної структури кібервійськ.

«У кожного героя є своя історія. Мотиви і перешкоди, які гартують характер. Якщо ж герой — ціла індустрія, відповідно мають бути і спільні риси, ключ до розуміння феномена українського IT, код переможця. Саме про нього наш фільм», — каже режисер Артур Лерман.

«Перший код» зроблено у форматі документальної драми. Однак, як зауважила головна сценаристка фільму Тетяна Буренко, «я б ніколи не подумала, що історія українського IT може бути одночасно і трилером, і драмою, іноді комедією та навіть бойовиком. Це історія, яка захоплює кожного, ким би ти не був. Це герої, які настільки круті, що просто немає слів. Ними захоплюєшся, їх обожнюєш, на них рівняєшся».

У зйомках фільму взяли участь міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров, представники Інституту кібернетики імені В. Глушкова НАН України, представники компаній EPAM Ukraine, 3DLOOK, ELEKS, Looksery, Techiia holding, Sigma Software Group, SoftServe, НІКС, Uklon, Infopulse Ukraine.

Ось відгуки двох представників цих компаній.

Юрій Лазєбніков, керуючий партнер Techiia holding: «Фільм «Перший код» — це новий погляд на формування, сучасність і майбутнє українського IT. Він про те, як освічені та креативні люди перетворили дике поле можливостей на індустрію, відому на весь світ. Як кожен інвестований долар тут конвертують в успішні технологічні рішення та затребувані сервіси. Як у синергії з державою наші таланти працюють для розвитку бізнесу та Перемоги України.

Вірю, що стрічка стане ще однією нашою потужною зброєю на культурному та економічному фронтах. Досвід схожих до української економік, винахідливість і стресостійкість українського бізнесу в реаліях війни дають чіткий сигнал — Україна будує нове економічне диво. І саме зараз найкращий час для західних інвесторів змістити свій фокус саме на Україну».

Юрій Антонюк, віцепрезидент, голова EPAM CEE: «Особливо корисним фільм «Перший код» буде для молоді. Зараз вона приєднується до галузі і сприймає її як даність, не замислюючись про коріння. А в основі успіху закладено досягнення української науки, освіти, про які мало хто знає та пам’ятає. Інститут кібернетики, перші обчислювальні машини, перші компанії, поява великих проєктів, дослідження на зламі освіти та бізнесу — все це формувало індустрію, яку ми маємо сьогодні».


Режисер Артур Лерман і генеральний продюсер Владислав Савченко.

Фото Олександра БАДЕРИ.