Основний удар був спрямований на Одесу. Уламками кількох збитих дронів та вибуховою хвилею пошкоджено тепломережу, багатоквартирні будинки, крамниці, приватні автівки містян у Приморському районі міста. Є постраждалі.

«Усі дрони атакували з акваторії Чорного моря, вони летіли на максимально низькій висоті, щоб, ймовірно, обійти системи ППО», — зазначила керівниця об’єднаного координаційного прес-центру Сил оборони півдня України Наталя Гуменюк.

За її словами, через це протиповітряна оборона діяла у надзвичайно складних умовах, але результати її роботи свідчать про ураження всіх повітряних цілей ворога, які прямували на Одесу.

Щодо ракетного удару, який росія завдала 13 січня, то він відбувся з тим самим інтервалом, що й попередній, — через 5 днів. Тоді на Україну було скеровано 12 балістичних ракет, 18 крилатих і 13 керованих авіаракет. ППО збила 8 крилатих ракет та одну керовану авіаційну. Водночас майже 20 ракет, які не відмінусували, не вразили жодної цілі, оскільки їх вивели з ладу за допомогою протидії засобами РЕБ. Кілька нещодавно зроблених російських ракет помітили в полях краснодарського краю. Експерти припускають, що, ймовірно, успішне використання РЕБ може стати поворотним моментом у повітряній війні рф проти України.

Директор інформаційно-консалтингової компанії Defense Express Сергій Згурець зазначив, що оптимальним захистом України від атак є удари по об’єктах у глибині російської території.

«Сподіваюся, що у Бундестазі вистачить голосів щодо передачі далекобійних ракет Taurus. І головне питання полягає в передачі Taurus з дальністю у 500 км... Тому що поява в арсеналі російської армії північнокорейських ракет, які запускаються з глибини території рф, дозволяє нам порушувати питання про те, що оптимальний шлях захисту від російських атак — це удари по об’єктах у глибині російської території», — наголосив Згурець.

За словами військового експерта, зараз є політичні обставини, які дозволяють впливати на партнерів щодо збільшення технічних параметрів далекобійних ракет без обмеження їхніх характеристик щодо дальності.

Тим часом, за даними Генштабу ЗСУ (на 17.01) протягом минулої доби на фронті відбулося 98 бойових зіткнень. російські окупанти завдали ракетних ударів по центральній частині Харкова. Внаслідок терористичних атак росії, на жаль, є поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали лікарня, приватні та багатоквартирні житлові будинки, інша цивільна інфраструктура.

Військові аналітики стверджують, що окупанти збільшили кількість своїх військ на території України до 462 тисяч. Це вказує на те, що після невдалої першої фази осінньо-зимового наступу вони готуються почати нову. На такий висновок вказує й поновлення активності бойових дій противника. Якщо раніше кількість бойових зіткнень по всьому фронту була 30—40 на добу, то в останні дні вона знову зросла до 90—100 (здебільшого на східній ділянці, а також у районі Роботинського виступу).