За повідомленням ПС ЗСУ, рф випустила 33 ударні БПЛА типу Shahed-136/131 з району приморсько-ахтарськ та курської області, а також дві зенітні керовані ракети С-300 з бєлгородської області по Харківщині. Основними напрямками ударів були південні та північні регіони. Наша ППО знищила 22 ворожі «шахеди», ще кілька дронів не досягли цілей.

За минулу добу на фронті, за даними Генштабу (на 18.01), відбулося 78 бойових зіткнень. Як зазначила керівник об’єднаного прес-центру ОК «Південь» Наталія Гуменюк, ситуація залишається складною, ворог продовжує свої атаки, зокрема, після незначного покращення погодних умов повернувся до системних дронових атак у нічний час.

За її словами, зусилля противника зосереджені безпосередньо на прифронтових територіях. Там він почав використовувати баражуючі снаряди, що досить нетипово.

Тим часом у рф заявили про атаку БПЛА на московську та ленінградську області. У ГУР МОУ це підтвердили. Мовляв, то була операція ГУР із задіянням сучасних українських засобів. Відтепер військові об’єкти пітера та ленінградської області — у зоні досяжності українських сил.

«Голос України» у номері за 18.01 писав, посилаючись на військових експертів, що зараз з’явилися політичні обставини, які дозволяють впливати на партнерів щодо збільшення технічних параметрів далекобійних ракет без обмеження їхніх характеристик щодо дальності. Йшлося про передачу Україні від Німеччини далекобійних ракет Taurus із дальністю у 500 км на підставі того, що в арсеналі російської армії є північнокорейські ракети, які запускаються з глибини території рф по нашій території.

Згодом деякі ЗМІ повідомили, що нібито той законопроект про надання нам Taurus провалено у Бундестазі...

Своєю чергою заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки Єгор Чернєв прояснив ситуацію: парламент Німеччини відхилив законопроект через порушення процедури.

«Щойно зв’язався зі своїми друзями з Бундестагу з приводу новини, що німецький парламент нібито відмовився передавати нам ракети Taurus. Все виявилося простіше. Це був окремий законопроект частини опозиції, який вона хотіла без погодження з іншими винести на голосування.

Законопроект було відхилено не по суті, а через порушення процедури і намагання використати це для вузькопартійного піару.

План внести на розгляд Бундестагу спільний законопроект усіх фракцій залишається у силі. Найімовірніше, голосування за нього відбудеться до 22 лютого. Отже, підготовка до «штурму» офісу Шольца триває», — написав народний депутат на своїй сторінці у Фейсбуці.

Довідково

Taurus KEPD 350/150 — дозвукова авіаційна оперативно-тактична крилата ракета великої дальності класу «повітря — поверхня» для високоточних ударів та ураження високозахищених та заглиблених цілей без заходу ракетоносія в зону ППО противника.