Війна продовжується у своїй гарячій позиційній фазі. Окупаційні війська намагаються вибити плацдарм ЗСУ на лівому березі Дніпра в Херсонській області, наступають на кількох ділянках на Запоріжжі. 

Щодня росіяни здійснюють штурми на Мар’їнському, Авдіївському, Бахмутському напрямках. Армія рф продовжує виконувати наказ кремля «звільнити всю Донецьку, Запорізьку та Херсонську області», тобто захопити українські землі. Наші захисники тримають оборону і знищують ворога по всій лінії фронту.

Зокрема, як пише у своєму огляді координатор ІС Костянтин Машовець, росіяни намагаються ліквідувати український плацдарм на Лиманському напрямку. Вже декілька діб ворог там проводить активні наступальні дії.

«Отже, стає цілком зрозумілим сенс плану російського командування, яке оперує на Лиманському напрямку, — ліквідація українського плацдарму на річці Чорний Жеребець (від Макіївки на півночі до Торського на півдні).

При цьому, як я розумію, противник прагне одночасно з цим «вирішити проблему Серебрянського лісу» та прорватися до річки Сіверський Донець на ділянці між Серебрянкою та Григорівкою й примусити ЗСУ відійти з району села Білогорівка», — вважає експерт. На його думку, противник, ймовірно, готує зручні для себе вихідні позиції, для масштабніших дій проти Сіверського виступу ЗСУ, які рано чи пізно таки відбудуться.

Тривають інтенсивні бої. Хоча останні російські атаки є дуже руйнівними, вони неефективні з військової точки зору. Водночас бачимо значні військові успіхи з українського боку. Про це сказав голова Військового комітету НАТО адмірал Роб Бавер на прес-конференції за підсумками дводенного засідання цієї вищої структури військового управління Альянсу, повідомляє Укрінформ. За словами адмірала, світ «був надмірно оптимістичним у 2023 році, і дуже важливо, щоб у 2024 році ми не були надто песимістичними».

Серед досягнень сил оборони голова Військового комітету НАТО назвав втрати, які вони завдають противнику: на сьогодні це вже понад 300 тисяч особового складу вбитими й пораненими, тисячі російських танків та броньованих машин, сотні літаків. Мовляв, українці визволили майже 50% своєї території, загарбаної росією на початку війни.

Великим здобутком він назвав те, що українці, не маючи повноцінного флоту, змогли потіснити чорноморський флот рф і знову відкрити морські зернові коридори. Бавер також відзначив здатність ЗСУ завдавати глибоких ударів і руйнувати ключові російські спроможності у веденні війни.

Українська розвідка у п’ятницю, 19 січня, атакувала безпілотниками нафтобазу у брянській області (рф). Зазначається, що це була нова спецоперація ГУР МОУ, на нафтобазі зафіксовані влучання. Натомість у джерелах додають, що там є значні пошкодження й військового об’єкта. У розвідці запевняють, що військові об’єкти на території росії й надалі відпрацьовуватимуться...