Усі вісім «шахедів», які прямували у бік Одещини, знищено зенітними ракетними підрозділами та мобільними вогневими групами Повітряних сил у межах Миколаївської, Херсонської, Дніпропетровської та Кіровоградської областей.

російська армія минулого тижня на півдні України з обережністю застосовувала тактичну авіацію, однак не припиняє атаки дронами. Про це повідомила речниця ОК «Південь» Наталя Гуменюк. За її словами, ворог, вишукуючи нові пускові рубежі, обережно задіює тактичну авіацію, намагається використовувати її дедалі рідше. Крім того, шукає альтернативні шляхи у разі неможливості застосування артилерії, зауважила вона.

Командування противника після втрати (14 січня) літака далекого радіолокаційного виявлення типу А-50У продовжує використання цього типу літака, але в іншій зоні чергування (приблизно на 200—250 км на схід від попередньої, над акваторією Азовського моря). Бойова авіація ворога також продовжує виконувати польоти у повітряному просторі над західною та центральною частинами Чорного моря для контролю повітряної та надводної обстановки, пише координатор ІС Костянтин Машовець.

За інформацією Генштабу ЗСУ (на 22.01), минулої доби на фронті відбулося 68 бойових зіткнень. Непроста ситуація на Авдіївському напрямку. Окупаційні війська не полишають спроб оточити Авдіївку. Українські воїни стійко тримають оборону, завдаючи загарбникам значних втрат. Зокрема, протягом минулої доби відбили п’ять атак окупантів у районах Новобахмутівки, Степового, Авдіївки та ще 12 атак на південь від Сєверного, Первомайського та Невельського Донецької області.

Як зазначає військовий оглядач Сергій Згурець, росіяни намагаються пробитися у тил нашого угруповання. «Ворог продовжує тиск з декількох напрямків, починаючи з півдня на Степове, Коксохім від Кам’янки. Впродовж двох днів противник протиснув нашу оборону з півдня та має просування по декількох вулицях від промки, від Ясинуватської розв’язки. Є повідомлення від наших офіційних аналітиків, що російські війська роблять спроби заходити в Авдіївку, а це означає, що вони намагаються пробитися у тил нашого угруповання, яке тримає там оборону. ЗСУ чинять максимально щільний опір противнику», — прокоментував він ситуацію навколо Авдіївки. Та висловив сподівання, що буде здійснено певні контрзаходи, аби унеможливити подальше просування противника. Однак значна кількість ворожого особового складу, яка зараз сконцентрована навколо Авдіївки, ускладнює це завдання.

***

російські окупаційні війська з перших днів повномасштабного вторгнення в Україну стали зазнавати важких втрат у техніці, для компенсації яких військово-промисловий комплекс рф був введений у режим цілодобової роботи.

Але потенціалу ВПК не вистачало для повноцінної компенсації втрат, а тому в зоні бойових дій стали з’являтися дуже рідкісні екземпляри техніки — інколи одиничні, дослідні зразки. Зрозуміло, там вони і знищувалися, зникаючи з номенклатури російського озброєння.

За час бойових дій в Україні деякі зразки російської військової техніки стали «червонокнижними». Тобто такими, що повністю зникли у російської армії. Про це пише військовий експерт Олександр Коваленко групи «Інформаційний спротив» у статті для OBOZ.UA.

У цьому огляді він звертає увагу на зразки ОВТ, про які значно менше знають, ніж про Т-90М «Прорив» або ТОС-1А «Солнцепьок», але застосування яких у зоні бойових дій свідчить про найгостріший дефіцит механізованої компоненти в окупантів. До того ж знищення цих зразків безповоротне, оскільки більшість із них зараз не виробляються в росії. Спочатку командування окупаційних військ могло їх відправити у складі підрозділів із серійною технікою, бо було впевнене, що через три дні вони братимуть участь у параді на Хрещатику... І справді деякі з цих рідкісних зразків (БМО-Т або 2С34 «Хоста») взяли участь у параді знищеної техніки рф на День Незалежності України.

Коваленко підсумовує: росіяни переживають кризу компенсації втрат в усіх категоріях техніки у військах. «Але що найцікавіше, в Україні не тільки знищується рідкісна російська техніка, а й береться як трофей. І буде кумедно, якщо в якийсь момент Україна матиме такі екземпляри, яких в армії рф вже просто не буде».