Про це під час засідання уряду повідомив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

«За останні півтора року Україна отримала статус кандидата на членство в ЄС. Ми виконали сім блоків рекомендацій Європейської комісії. Європейська рада ухвалила рішення про початок перемовин щодо вступу України в ЄС. Не чекаючи рішення наших європейських партнерів, ми запустили так званий селф-скринінг українського законодавства на відповідність до європейського», — зазначив він, нагадавши, що минулого тижня рішення про початок скринінгу українського законодавства в межах підготовки до переговорів також ухвалила Єврокомісія.

За словами прем’єра, невдовзі уряд схвалить Національну програму адаптації законодавства України до права Європейського Союзу, а також триватимуть євроінтеграційні реформи. «У листопаді минулого року отримали чотири додаткові рекомендації ЄС щодо посилення наших інституцій та трансформації законів відповідно до європейських правил, і три з чотирьох цих рекомендацій виконано. Четверта — це урядовий законопроект про лобіювання, який уже підтримано парламентом в першому читанні», — поінформував Д. Шмигаль.

Серед інших євроінтеграційних пріоритетів уряду на цей рік — продовження «економічного» і «транспортного» безвізів, щоб український бізнес міг і далі експортувати свою продукцію до ЄС без жодних мит та квот, а українським перевізникам не потрібно було отримувати дозволи на перевезення. «Завдання непросте через низку політичних моментів, але як показало розблокування кордону з Польщею, ми можемо знаходити компромісні та вигідні рішення з нашими європейськими партнерами», — переконаний глава уряду.

У цьому контексті прем’єр нагадав, що Україна вже стала членом енергетичного Євросоюзу та повністю синхронізувала власну енергосистему з європейською. Крім того, українські газові сховища допомагають Європі запобігти енергетичній кризі та значному зростанню ціни на газ в опалювальний сезон. «Ми зберігаємо 2,5 мільярда кубометрів газу від іноземних компаній. Наш амбітний план — стати «газовим сейфом» Європи, і ми пропонуємо європейським компаніям уже зараз зберігати до 10 мільярдів кубів у наших сховищах», — сказав Д. Шмигаль, зауваживши, що також Україна має амбітні плати щодо експорту електроенергії до ЄС.

Уряд ухвалив рішення щодо вдосконалення контролю за дотриманням обмежень з реалізації магазинами Duty Free тютюнових виробів та алкогольних напоїв одній особі протягом однієї доби (дві пачки іноземних цигарок та два літри алкоголю). Відповідною постановою запроваджується порядок обміну інформацією між Держприкордонслужбою, Державною податковою службою, Держмитслужбою та магазинами 
Duty Free для ідентифікації покупців алкогольних напоїв і тютюнових виробів, що сприятиме ліквідації схеми ухилення від сплати податків під час реалізації цих товарів у магазинах безмитної торгівлі.

Кабмін підтримав та подасть на розгляд парламенту законопроект про внесення змін до Закону «Про наукову і науково-технічну діяльність» щодо встановлення цільових показників діяльності керівників наукових установ, визначення стратегій і перспективних напрямів діяльності наукових установ.