Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування рекомендував парламенту ухвалити в другому читанні та в цілому євроінтеграційний проект закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення участі місцевого самоврядування у міжтериторіальному та транскордонному співробітництві» (№ 9450). Відповідне рішення було ухвалено на крайньому засіданні комітету.

Як зауважив голова підкомітету з питань співробітництва територіальних громад та регіонів Олександр Аліксійчук, порівняльна таблиця проекту закону до другого читання містить 93 пропозиції та поправки, з яких було враховано повністю — 15, частково — 14, редакційно — 9 та відхилено — 55.

«Всі зауваження та пропозиції були детально опрацьовані під час розгляду законопроекту на спільному засіданні підкомітетів з питань співробітництва територіальних громад і регіонів та з питань адаптації законодавства України до положень права ЄС, виконання міжнародно-правових зобов’язань України у сфері європейської інтеграції і було прийнято рішення доповнити редакцію проекту закону пропозиціями, поданими народними депутатами України.

Одна поправка була уточнена за пропозицією наших партнерів з проекту USAID «Говерла», яка надійшла вже після засідання підкомітетів. Вона є слушною і стосується міжнародного територіального співробітництва про погодження проекту угоди про міжнародне територіальне співробітництво», — повідомив О. Аліксійчук.

Водночас він зауважив, що під час підготовки проекту до другого читання його назву було змінено на «Про міжнародне територіальне співробітництво України», що, за словами депутата, має продемонструвати глобальне налагодження міжнародної територіальної співпраці між регіонами і територіями України та відповідними суб’єктами інших країн.

Голова підкомітету зауважив, що законопроектом, зокрема, пропонується: визначити види міжнародного територіального співробітництва з відповідним відображенням у законі базової термінології (міжтериторіальне співробітництво, транскордонне співробітництво, транснаціональне співробітництво); оновити підходи до державної підтримки суб’єктів та учасників міжнародного територіального співробітництва; удосконалити процедуру погодження проектів угод про міжнародне територіальне співробітництво та повноважень відповідального у цій сфері центрального органу виконавчої влади; посилити роль Міжвідомчої координаційної комісії з питань регіонального розвитку. А також розширити повноваження участі органів місцевого самоврядування в міжнародному територіальному співробітництві, забезпечити можливість участі в міжнародному територіальному співробітництві громадам, на території яких утворено військові адміністрації населених пунктів.

У свою чергу голова підкомітету з питань адаптації законодавства України до положень права ЄС, виконання міжнародно-правових зобов’язань України у сфері європейської інтеграції Олександр Качура зауважив, що законопроект приводить норми вітчизняного законодавства у відповідність до норм європейського права та комплексно і системно врегульовує всі аспекти міжнародного співробітництва регіонів і територій України незалежно від місця їхнього розташування.

Зрештою, на спільному засіданні підкомітетів було ухвалено рішення запропонувати Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування рекомендувати парламенту підтримати законопроект № 9450 у редакції, запропонованій підкомітетами, та за наслідками розгляду прийняти його у другому читанні та в цілому.

Під час засідання народні депутати розглянули також законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розміщення тимчасових споруд для здійснення підприємницької діяльності та майданчиків для паркування транспортних засобів» (№ 10308), яким пропонується запровадити прозорі процедури щодо розміщення МАФів та організації паркувальних майданчиків. Його комітет рекомендував парламенту включити до порядку денного та підтримати у першому читанні.