Київ. Сапери ДСНС готують російську ракету Х-101 до завантаження на автомобіль розмінування.

Ціллю ворожого далекобійного нападу стали Київ та Харків, а також Павлоград Дніпропетровської області. Є руйнування інфраструктури міст, житлового сектору, загоряння автівок...

Рятувальники ДСНС евакуювали мешканців будинку в Святошинському районі Києва, оскільки у квартирі виявили бойову частину ракети, яка не вибухнула. У столиці (станом на 12.00) було відомо про 22 постраждалих, у Харкові троє осіб загинули і 42 дістали поранення, у Павлограді одна особа загинула, одна — травмована.

Як повідомила прес-служба Головнокомандувача ЗСУ, з випущених ракет 15 були крилаті типу Х-555 та Х-101, а дві керовані типу Х-59. Решта — балістичні, зенітні та високошвидкісні Х-22. Зокрема, йдеться про чотири зенітні ракети з С-300 та С-400 та вісім ракет Х-22, які летіли у напрямку Харківщини, а також 12 балістичних ракет ОТРК «Іскандер-М».

Із цієї смертоносної зграї наші захисники збили всі крилаті Х-555 та Х-101, одну керовану типу Х-59 та п’ять балістичних «Іскандерів-М». Ту-95МС росіян здійснили пуски ракет із району Каспійського моря, Ту-22М3 — з аеродрому «шайковка» у калузькій області та з аеродрому «оленья» у мурманській області.

Маркування бойової частини Х-101, яка не вибухнула, свідчить про те, що рф б’є по українських містах ракетами просто з конвеєра, кажуть військові оглядачі.

Удари ракетами по цивільних об’єктах — це не відповідь за щось, як намагаються розповідати рупори кремля. російські терористи спеціально б’ють по цивільних, зокрема заради пропагандистського ефекту. Це їхня тактика. А якщо ціляться по військових, але не влучають — супутні жертви серед мирного населення сприймають як частину рутини. Так вважає координатор групи «ІС» Олексій Копитько.

За його словами, підготовка комбінованої ракетної атаки потребує часу — планування, технічного забезпечення тощо. «роспропаганда може брехати, що так вони відповіли за рандомну усть-лугу. Щоб різні доброзичливці переконували Україну «не провокувати росіян». Це очевидна нісенітниця», — зазначає експерт. І каже: посилення ППО, знищення носіїв російських ракет у точках базування, санкції, які ускладнять виробництво зброї рф, — ось єдина адекватна протидія на дії агресора.

«Щодо Харкова. Я вже писав, росіяни тероризуватимуть місто, щоб посилювати запит «нехай усе якось закінчиться». Закінчитися воно може в одному разі: злочинний навмисний терор півторамільйонного міста — це достатня підстава для будь-якої відповіді щодо росії.

Мотивація залишити Харків у спокої зростатиме прямо пропорційно до збільшення можливостей діставати росію. Ось із нашого боку це чиста, обґрунтована, максимально легітимна відповідь. Усіх співрозмовників, хто закликає «не провокувати», я запрошую до Харкова», — коментує Олексій Копитько.


Київ. Будинок на вулиці Івана Дзюби, куди залетіла російська ракета Х-101, бойова частина якої не вибухнула.

 


Вибиті вибухом вікна в багатоповерхівці на вулиці Богданівській у Києві.

 

Київ. Знищений вибухом будинок київського футбольного клубу «Локомотив».

Фото Олександра КЛИМЕНКА.