І це чітко демонструє нашу історичну ментальність: не терпіти ворогів на своїй землі та господарювати у власній оселі. У цьому вкотре переконалася голова Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк (на знімку) під час робочої поїздки на Чернігівщину. Народний депутат спільно з заступницею очільника Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури Олександрою Азархіною, керівником проектного офісу DREAM — Державна цифрова екосистема управління відновленням Віктором Нестулею та представниками громад обговорювали питання відновлення в рамках презентації екосистеми управління відбудовою DREAM для регіональних та місцевих органів влади.

Країна-агресор так «пройшлась» по Чернігівському краю, що процес відновлення триватиме ще довго, переконана Олена Шуляк. «Нині завдяки держполітиці, допомозі благодійних організацій, органів місцевого самоврядування вже змогли відновити частину всього зруйнованого і пошкодженого у цьому регіоні. Але попереду ще дуже багато роботи», — зауважила вона, повідомивши, що нині в комітеті напрацьовують законопроект «Про основні засади відновлення», який передбачатиме запровадження у відновленні принципів зеленої, інклюзивної та цифрової економіки. Відбудова буде проводитися за принципом  «будуй краще, ніж було» з використанням кращих рішень, та заохочення співробітництва «рівний-з-рівним» між містами, регіонами і країнами.

«Відновлення України має відбуватися за принципом прозорості. І ми вкладаємо в це поняття ретельний моніторинг процесів відновлення та оцінювання проектів відбудови і їх подальший аудит. Усе це здійснюватиметься на основі системи DREAM», — наголосила депутат.

За її словами, нині в рамках єВідновлення на Чернігівщині зареєстровано 3464 заяви щодо пошкодженого житла, з яких кошти компенсували 1841 родині на суму 119 мільйонів гривень. Крім того, зареєстровано 536 заяв щодо знищених домівок, з яких уже сформовано 133 компенсаційні сертифікати на нове житло на суму 177 мільйонів гривень.

Власне, як відбувається процес відбудови в області, зокрема в рамках держпрограми єВідновлення, голова комітету побачила на власні очі. З цього приводу вона також поспілкувалась з очільником Чернігівської ОДА В’ячеславом Чаусом і його командою.

«Село Ягідне, яке внаслідок дикої російської агресії стало відоме на весь світ через десятки заручників у шкільному підвалі, по-троху оговтується після трагедії. Це село належить до Іванівської територіальної громади і є одним із найбільш по-страждалих населених пунктів Чернігівщини. Ще минулого року, будучи там, ми лише розгортали програму єВідновлення. На сьогодні тут розпочали відбудову 118 будинків: 95 із них потребують капітального ремонту, ще шість зруйновано вщент. Село внесено до переліку населених пунктів експериментального проекту відновлення, також йому у відбудові допомагає Латвія. А у зв’язку з активною виплатою компенсацій у рамках єВідновдення в Ягідному в 2023 році істотно активізувалися ремонтні роботи», — зазначила Олена Шуляк, додавши, що станом на сьогодні в Ягідному є конкретні проекти майбутніх житлових об’єктів практично на все житло і до липня 2024-го тут прогнозують відновлення всіх домівок.

«Навіть більше: село відновлюється за принципом «відбудувати краще, ніж було», тому замість знищених бібліотеки та клубу в селі побудують публічний суспільний простір з актовим залом та медвідділенням. А ще населений пункт планують відновити в єдиному архітектурному ансамблі», — зазначила голова комітету.

Вона пригадала, як минулого року поверталась із Чернігівщини з важким серцем, надивившись на руйнування, які цьому краю завдала росія. «Нині повертаюся з незламною вірою, що ми все відновимо і відбудуємо. З нами весь цивілізований світ, і разом ми зможемо здолати всі виклики», — констатувала Олена Шуляк.

«Чернігівщина — область, яка в перші дні повномасштабного вторгнення прийняла на себе один із найжорстокіших ударів ворожих військ. Окупанти знищили чи пошкодили 11318 об’єктів житлової інфраструктури, 324 об’єкти соціальної інфраструктури, 1529 об’єктів інфраструктури постачання електроенергії, тепла, води, десятки мостів, дороги. І, звісно, російські злочинці забрали те, що неможливо відновити і повернути, — життя людей», — каже Олена Шуляк.

Факт

Загалом у Чернігівській області в 2023 році проведено понад 100 зустрічей, налагоджено співпрацю з 360 міжнародними організаціями-донорами. 369 реципієнтів уже отримують допомогу в рамках укладених договорів. Регіону на урядовому рівні допомагають Франція та Латвія, а тим часом до відновлення долучаються США, Великобританія, Польща, Австрія, Данія, Канада, Швейцарія та багато інших країн.

Фото зі сторінки Олени Шуляк у Фейсбуці.