Такий захід включено до Плану роботи на період одинадцятої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання, затвердженого комітетом. Про це йдеться у повідомленні на його сайті.

Відповідно до плану комітет планує розглянути 38 законопроектів, з опрацювання яких його визначено головним. Крім того, підготує та спрямує висновки до 37 проектів законодавчих актів, з опрацювання яких головними визначено інші парламентські комітети.

Упродовж наступної сесії комітетом заплановано розглянути чотири питання у порядку контролю за виконанням законів, постанов та власних рішень комітету, що дасть змогу визначити, як саме працюють прийняті закони та які заходи необхідно виконати для забезпечення їх виконання.

Традиційно комітет готує проведення церемоній вручення дипломів та нагрудних знаків лауреатам Премії Верховної Ради України молодим ученим за 2022 та 2023 роки, а також дипломів стипендіатів Верховної Ради України молодих учених — докторів наук за 2022 та 2023 роки.

Відповідно до нового Плану роботи вже у лютому комітет розгляне документи, які можуть докорінно змінити чинну систему вищої освіти та її фінансування. Зокрема, йдеться про подані Кабінетом Міністрів законопроекти про внесення змін до деяких законів України щодо фінансування здобуття вищої освіти та надання державної цільової підтримки її здобувачам (№ 10399) та про внесення змін до деяких законів України щодо розвитку індивідуальних освітніх траєкторій та вдосконалення освітнього процесу у вищій освіті (№ 10177, ухвалений у першому читанні). Перший покликаний запровадити грантову модель фінансування здобуття дипломів (фактично — на умовах співфінансування державою та студентом), а крім того, його автори хочуть зобов’язати студента укладати угоду про працевлаштування, якщо він хоче навчатися за державним або регіональним замовленням. Другий законопроект у разі його ухвалення дасть контрактникам змогу на свій розсуд визначати терміни навчання, а вишам — широко запроваджувати міждисциплінарні освітні програми вже на рівні бакалаврату.

Заплановано також підготувати до другого читання урядовий проект закону «Про освіту дорослих» (№ 7039) та внесений групою народних депутатів законопроект «Про дошкільну освіту» (№ 8030). Готують до другого читання й проект закону про внесення змін до деяких законів України щодо підтримки наукової роботи в закладах вищої освіти (№ 9600).