Пошкоджено багатоповерхівки, торговельний центр, школу, дитячий садок. Є поранені і травмовані.

За даними Генштабу ЗСУ (на ранок п’ятниці), минулої доби на фронті відбулося 82 бойові зіткнення. російські окупанти атакували на восьми напрямках, найактивніше — на Мар’їнському та Авдіївському. Загалом армія рф збільшила кількість наступальних і штурмових дій майже по всій лінії зіткнення.

Біля прикордонних районів Сумської області тривають бойові дії. Водночас великою загрозою для українців та військових залишаються диверсійні групи рф. Про це повідомляє командувач Об’єднаних сил ЗСУ Сергій Наєв.

«У прикордонних районах Сумської області тривають бойові дії, які становлять серйозну загрозу і для військових, і для цивільних мешканців. Ворожа армія використовує різні види зброї, включно з артилерією та авіацією. Великою загрозою є активність диверсійних груп противника», — йдеться у повідомленні.

За словами Наєва, наші захисники активно протидіють спробам ворожих диверсантів. Командування Північної операційної зони проводить постійні тренування контрдиверсійних груп, щоб підготувати військових до виявлення та нейтралізації ворога.

У 2024 рік Україна увійшла з надією на отримання від міжнародних партнерів цілої низки нових зразків озброєнь — зокрема винищувачів F-16. А ось для російських окупаційних військ рік розпочався із серйозних втрат в авіації, що вже робить українське небо для агресора небезпечним.

Несподівані втрати одразу трьох фронтових бомбардувальників-винищувачів Су-34 у районі тимчасово окупованої Чаплинки у грудні 2023-го, а потім літака ДРЛВ А-50 та пошкодження Іл-22 над Азовським морем у січні 2024-го порушило питання про безпеку українського неба для росіян навіть над тимчасово окупованими територіями. Про це у своєму огляді «війни у повітрі» пише військовий експерт групи «ІС» Олександр Коваленко.

За його словами, з початку грудня 2023 року різко зменшилася кількість бойових вильотів повітряно-космічних сил рф над лівобережною Херсонщиною, проте підвищилася інтенсивність роботи російської тактичної авіації в Донецькій, Луганській та Запорізькій областях. Водночас вдалося відігнати А-50 та Іл-22 від їхніх звичних маршрутів, але не повністю припинити діяльність.
2024-й справді стане роком витіснення російської авіації з українського повітряного простору. Оглядач наголошує на головному засобі далекого ураження повітряних цілей — ракетах «повітря-повітря» AIM-120 AMRAAM.

«Найпривабливішими для нас є ракети модифікацій AIM-120C-5/C-6/C-7, а також AIM-120D з дальністю ураження 105, 120 та 180 км. Фактично ці ракети дають змогу F-16 уражати російські літаки не лише над усім лівобережжям Херсонської області, а й над північною частиною тимчасово окупованого півострова Крим. Будь-який з російських бойових літаків ще до того, як заходитиме в зону для пуску своїх ракет або скидання КАБ, збиватиметься. Але за невеликої умови.

Для того щоб згадані ракети були ефективні на максимум, їм життєво необхідна підтримка у цілевказівці за рахунок літаків далекого радіолокаційного виявлення — AEW&C (або, як вони відомі у нас, AWACS). З огляду на те, що ці літаки перебувають на регулярному чергуванні в повітряному просторі Румунії, в наданні такої підтримки я не сумніваюся», — пояснює він.

Для російської тактичної авіації є номенклатура ракет класу «повітря-повітря» великого радіуса дії. Але всі вони мають таку саму залежність від авіації ДРЛВ, як і західні. Ось тільки щоб надати можливість російським ракетам використати весь свій потенціал, російським літакам ДРЛВ доведеться вийти з безпечної зони та повернутися до зони підвищених ризиків. Фактично російська авіація буде загнана (як мінімум у небі над лівобережною Херсонщиною) у глухий кут, адже будь-яка спроба протидії українській авіації загрожуватиме потенційною втратою бойових чи розвідувальних літаків. Водночас поблизу лінії бойового зіткнення у Луганській та Донецькій областях застосування F-16 може бути обмеженим, оскільки це зона за межами ефективного застосування літаків AEW&C, без заходу в повітряний простір України. Коваленко переконаний: саме тому домінування F-16 розпочнеться з лівобережної Херсонщини. Але в повітряному бою перемагатимуть не лише ці літаки.