Найгарячіше на Авдіївському та Мар’їнському напрямках.

Вночі російські окупанти завдали чергового удару, застосувавши 8 БпЛА типу «Shahed-136/131». Силами та засобами протиповітряної оборони України всі ворожі дрони знищено у межах Миколаївської, Дніпропетровської, Хмельницької та Рівненської областей. Крім того, у неділю ввечері росіяни атакували Полтавську область балістичним озброєнням.

Речниця ОК «Південь» Наталя Гуменюк каже, що у їхній зоні відповідальності за два останні дні противник застосував рекордну кількість FPV-дронів, одночасно до 80 одиниць протягом однієї доби.

«Противник продовжує потужну повітряну розвідку. Ми спостерігаємо підвищену зацікавленість з боку безпілотних літальних розвідників, це певною мірою компенсує неможливість зараз проведення такої налагодженої роботи, яку раніше виконував літак А-50... Ворог намагається збирати інформацію невеликими групами розвідувальних безпілотників», — зазначила вона в ефірі «Еспресо». За словами Гуменюк, за минулу бойову добу зафіксовано 40 застосованих ворогом FPV-дронів і понад 27 дронів зі скиданням розривних осколкових боєприпасів. На жаль, є постраждалі серед цивільного населення.
Українські військові вивчають перехоплені російські БПЛА для розробки засобів протидії, а також використовують їх для привернення уваги міжнародних партнерів до важливості санкцій. Про це повідомив речник ПС ЗСУ Юрій Ігнат в ефірі телемарафону «Єдині новини».

Він наголосив: головне — «взяти ті вцілілі рештки, вкотре показати нашим партнерам, чиї запчастини використовують Іран і росія для виготовлення зброї для знищення українців. Потрібно робити все для того, щоб посилити контроль санкцій, щоб не допустити або принаймні зменшити постачання цих запчастин», — резюмував речник Повітряних сил.

Днями Нацполіція оприлюднила фотографії дронів-камікадзе типу «Shahed» (вони ж «Герань»), які росія сотнями щомісяця використовує для терористичних обстрілів України. Так, у грудні 2023 року російське окупаційне військо випустило по Україні рекордну кількість дронів-камікадзе типу «Shahed» — понад 600 одиниць. А у новорічну ніч наші захисники знищили рекордну кількість цих ударних дронів — 87 одиниць.

Цікаві ці фото тим, що на них відносно вцілілі безпілотники, тому навряд чи ці дрони були збиті. Цілком можливо, що вони могли впасти, не долетівши до цілі, через ті чи інші недоліки, особливо з урахуванням того, що рф протягом осені й на початку зими значно збільшила використання цього озброєння, і швидкі темпи виробництва вплинули на його якість, припускають оглядачі Defеnse Express.

Не виключають військові аналітики і того, що дрони були саме приземлені нашими військовими тими засобами, які нині можуть бути на озброєнні сил оборони України. При цьому експерти нагадують про вплив РЕБ на «мопеди» та кажуть, що Україна має власні розробки, які здатні відхиляти БПЛА від цілі і саджати їх.

Крім того, варто згадати, що росія працює над організацією виробництва «Гераней» на потужностях власної економічної зони промислово-виробничого типу «алабуга», що в Татарстані, і відомо, що там уже є щонайменше дві виробничі лінії. Водночас йдеться про складання безпілотника, а самостійно окупанти поки що виробляють лише корпус. Втім, до 2026 року ворог планує вийти на повний замкнений цикл виробництва ударних дронів типу «Герань» («Shahed»).