За словами Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, виплати будуть продовжені ще на шість місяців для внутрішньо переміщених осіб-пенсіонерів, а також для громадян, які мають інвалідність I або II групи, для дітей з інвалідністю, дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Також продовжено виплати для працездатних громадян, які стали на облік в Центрі зайнятості або працевлаштувалися.

«Загалом держава продовжить підтримувати виплатами понад 1,5 мільйона внутрішньо переміщених осіб. Одночасно ми будемо запроваджувати цільові інструменти підтримки, щоб допомагати тим, хто цього справді потребує», — зазначив Д. Шмигаль під час засідання уряду.

У Міністерстві соціальної політики поінформували, що нові підходи до підтримки внутрішньо переміщених осіб спрямовані на забезпечення поступової інтеграції ВПО до приймаючих громад, стимулювання непрацюючих ВПО працездатного віку до працевлаштування та надання таким громадянам цільових інструментів соціальної підтримки.

Згідно з рішенням уряду, з 1 березня 2024 року ще на шість місяців виплати автоматично буде продовжено для внутрішньо переміщених осіб, які не мають можливості працювати, а саме:

для пенсіонерів, у яких станом на 1 січня 2024 року розмір пенсії не перевищує 9 444 гривіні (чотири прожиткові мінімуми для осіб, що втратили працездатність);

для осіб з інвалідністю I чи II групи, дітей з інвалідністю віком до 18 років, тяжкохворих дітей;

для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа віком до 23 років, а також батьків-вихователів і прийомних батьків.

Водночас Мінсоцполітики зазначає, що значна кількість ВПО також зможуть отримати продовження виплат ще на шість місяців, але для цього їм потрібно буде подати нову заяву на допомогу. У міністерстві наголошують, що звертатися із заявою про перепризначення допомоги з 1 березня можна починаючи з 1 лютого 2024 року. При цьому для продовження виплат на додаткові шість місяців розмір доходу в таких родинах не повинен перевищувати 9 444 гривень на одну особу. Наприклад, для родини із чотирьох осіб ця сума становить 37 776 гривень.

Крім того, ще шість місяців зможуть отримувати виплати для ВПО родини, в яких є діти до 14 років, котрі не мають змоги відвідувати виховні та навчальні заклади або навчання яких відбувається в гібридному форматі (офлайн та онлайн), через що батьки не мають можливості працювати. Зокрема, це стосується родин ВПО з дітьми до 14 років, які проживають в зоні активних чи можливих бойових дій, а також тих, що проживають в умовно безпечних регіонах країни, але в цих населених пунктах немає можливості віддати дитину до дитячих садочків, а навчання в школі відбувається в онлайн-форматі.

Також допомога буде продовжена родинам, в яких один із членів сім’ї доглядає за особою з інвалідністю I групи, дитиною з інвалідністю віком до 18 років, або тяжко хворою дитиною (детальний перелік випадків буде оприлюднено додатково).

Допомогу буде продовжено й малолітнім дітям, які прибули без супроводу батьків, та вагітним жінкам (починаючи з 30-го тижня вагітності).

Ураховуючи, що серед ВПО майже 1,3 мільйона осіб працездатного віку, з яких працюють менш як половина, то ухвалені урядом зміни також мають стимулювати внутрішньо переміщених осіб праце-здатного віку до працевлаштування. «Тому допомога буде продовжуватися родинам, в яких працездатні особи працевлаштувалися, зареєструвалися як фізична особа-підприємець та розпочали відповідну діяльність / або отримали допомогу на здобуття економічної самостійності/мікрогрант на створення чи розвиток власного бізнесу / або отримали ваучер на навчання тощо та у складі сім’ї є діти віком до 14 років», — повідомили в Мінсоцполітики, додавши, що продовження виплати допомоги ВПО на проживання зможуть отримати родини, в яких непрацююча працездатна особа на дату звернення зареєструвалася в Центрі зайнятості як безробітна або як така, що шукає роботу, але ще не працевлаштувалася, та в сім’ї є діти, які навчаються в школах чи вузах. При цьому, якщо після перепризначення допомоги на додаткові шість місяців працездатний непрацюючий член родини, який не займається доглядом за дітьми чи особами з інвалідністю, не сприятиме своїй зайнятості, наприклад, зніметься з обліку в Центрі зайнятості, то виплату допомоги буде припинено.