Ця тема стала ключовою під час робочої зустрічі голови Комітету Верховної Ради з питань свободи слова Ярослава Юрчишина з представниками міжнародної правозахисної організації «Репортери без кордонів» (RSF).

За словами політика, нині відомо про 26 медійників, захоплених росіянами. І це виключно ті, хто не брав до рук зброї, тому не можуть вважатися комбатантами, а відтак захищені Женевською конвенцією як окрема категорія цивільних.

«Це великий виклик для нашого комітету, шукаємо підтримку колег із-за кордону і робимо все можливе, аби звільнити наших людей», — повідомив Ярослав Юрчишин на своїй сторінці у Фейсбуці.

Участь у зустрічі, яка відбувалась онлайн, за словами депутата, взяли керівниця RSF у напрямках Східної Європи та Азії Жанна Кавальє, координаторка RSF в Україні Полін Мофре та експерт у комунікаціях П’єр Дагар.

«Плануємо спільну публічну кампанію з акцентом на міжнародні структури. Тішить, що колеги близько знають та супроводжують справи і Вікторії Рощиної з «Української правди», і Дмитра Хілюка з «УНІАН», — повідомив Я. Юрчишин, додавши, що окремо під час зустрічі йшлося про громадських журналістів з Криму.

У цьому контексті він подякував Представництву Президента України в Автономній Республіці Крим в особі Таміли Ташевої за надання матеріалів. А «Репортерам без кордонів» — за готовність працювати разом.

«У нас є спільне розуміння того, що росія та її ігнорування будь-яких стандартів — це одна з найбільших загроз свободі слова в Україні», — констатував голова комітету.

Водночас він наголосив, що Україна має намір звільняти всіх полонених медійників, використовуючи для цього «всі засоби». «Працюємо за цим напрямом із Координаційним штабом із питань поводження з військовополоненими. Щодо журналістів маємо окремі механізми, які нам дає міжнародне право. І не можемо, не маємо права не використовувати їх», — додав Я. Юрчишин.

Вл. інф.

Фото зі сторінки Ярослава Юрчишина у Фейсбуці.