Силам ППО вдалося знищити 15 ворожих «шахедів» у межах Миколаївської, Сумської, Черкаської, Кіровоградської, Дніпропетровської, Харківської, Херсонської та Київської областей.

У ПС ЗСУ повідомили: частину ударних БпЛА росіяни скерували по прифронтових територіях, намагаючись уразити інфраструктуру паливно-енергетичного сектору, цивільні та військові об’єкти біля лінії фронту та державного кордону з рф.

росія змінює траєкторію польотів своїх літако-снарядів типу «Shahed-136», про що свідчить атака цими далекобійними засобами у ніч на вівторок, вважають військові аналітики. Мовляв, удари дронами по прифронтових та прикордонних районах уже прямо вказують на те, що ефективність мобільних груп сил оборони України змушує ворога відмовлятися від направлення значної частини «шахедів» у тилові райони.

Щодо нападу ударних дронів на інфраструктуру паливно-енергетичного сектору, то він може бути пов’язаний із новою бойовою частиною, яка тепер встановлюється на літако-снаряди ворога. Як зазначають оглядачі Defense Express, уже третя російська бойова частина «Shahed-136» має комбіновані ефекти: кумулятивний та запалювальний.

«Бойова частина з індексом «БСТ-52», на відміну від «БСФ» та «МСНИ» (назви умовні й дані за маркуванням), має кумулятивну воронку та термічні елементи. І з огляду на все, за задумом, вона призначена саме для знищення сховищ паливно-мастильних матеріалів.

Також необхідно розуміти, що «шахеди» з «БСТ-52» становлять значну загрозу й при влучанні у звичайні будинки. Зокрема, як повідомляє Національна поліція, через російську атаку у Київській області виникла пожежа в одній з будівель», — пояснюють вони.

Своєю чергою військовий аналітик Сергій Згурець каже, що Україна має перспективні розробки крилатих ракет різних модифікацій. У коментарі «Еспресо» він зазначив, що потенціал у виготовленні власних крилатих ракет існує (до таганрога ці ракети долітають). Цей факт лише підтверджує, що робота нашого оборонно-промислового комплексу має позитивні результати.

«Питання лише у кількості. Важливо, щоб виробництво таких ракет масштабувалося. Адже нам потрібно знищувати військові об’єкти на території росії. Тому, думаю, що ця історія матиме продовження й Україна нарощуватиме потенціал з виробництва власних крилатих ракет», — сказав Згурець.

За даними Генштабу ЗСУ (на 30.01), минулої доби росіяни атакували по всій лінії фронту, загалом відбулося 70 бойових зіткнень. Зокрема, на Авдіївському напрямку українські захисники відбили 16 атак окупантів у районах населених пунктів Новобахмутівка, Авдіївка, ще 8 атак біля Первомайського та Невельського та 8 атак на Мар’їнському напрямку неподалік Георгіївки, Побєди та Новомихайлівки Донецької області.

«Останніми днями погодні умови обмежили противника у використанні авіації. Передусім у зоні нашої відповідальності. Проте учора росіяни били з повітря по всій лінії східного фронту. І по Стельмахівці, і по Новоєгорівці, і по Білогорівці, і по Серебрянському лісу. На території останнього ворог намагався вести штурмові дії, а ще застосовував там артилерію та міномети», — поінформував начальник Луганської обласної військової адміністрації Артем Лисогор.

Речник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко розповів у телеефірі, що країна-терорист щоденно продовжує обстрілювати територію України в межах Чернігівської, Сумської, Харківської областей. Тільки за перший місяць цього року зафіксовано понад 1900 обстрілів... За словами Демченка, найбільше ворожих ДРГ фіксують на Сумщині, хоча не бракує їх і на Харківщині. Водночас менше спроб заходу російських ДРГ нині у Чернігівській області.