Силами та засобами Повітряних сил у взаємодії з ППО сил оборони України знищено 14 ворожих дронів у межах Миколаївської, Запорізької, Дніпропетровської, Кіровоградської та Харківської областей, повідомили ПС ЗСУ.

російська армія протягом останніх тижнів продовжує наступальні дії, але їхні успіхи стратегічно незначні. Натомість ЗСУ зосереджуються на активній обороні. Військові оглядачі кажуть: через відсутність належної допомоги від наших партнерів українські захисники вже кілька місяців вимушені економити боєприпаси, а росіяни отримали вогневу перевагу, яку намагаються реалізувати по всій лінії зіткнення.

На фронті за минулу добу (дані Генштабу на 31.01) відбулося 88 бойових зіткнень. Українські сили відбили атаки ворога на шести напрямках та знищили 1090 окупантів.

Авдіївський напрямок залишається найспекотнішим. Майже половина наступів рашистів припадає на Авдіївку. Тут, як і раніше, точаться найінтенсивніші бої. Після того, як окупанти за три місяці не змогли пробити оборону міста-фортеці, а також не зуміли оточити її та перебити логістичні шляхи, вони обрали нову тактику. Тепер зс рф штурмують місто в лоб, намагаючись узяти район за районом, як це було колись у Бахмуті.

Наші оборонці минулої доби відбили 26 атак ворога в районі Авдіївки та ще 11 біля Первомайського та Невельського Донецької області. На Мар’їнському напрямку українські воїни продовжують стримувати окупантів неподалік Георгіївки, Побєди та Новомихайлівки Донецької області, де відбито 16 атак.

На Херсонському напрямку сили оборони утримують позиції та відбивають штурми росіян — протягом минулої доби противник здійснив 15 таких, але успіху не мав...

Вдалося стабілізувати ситуацію на Бахмутському напрямку. Там силам оборони вдається не тільки стримувати російські окупаційні війська, а на окремих ділянках вибивати їх із займаних раніше позицій. За словами наших військових, ворог намагається урізноманітнити свою тактику із залученням живої сили, броньованої техніки, артилерії тощо.

Але українським оборонцям вдається тримати динаміку й ініціативу на своєму боці.

Тим часом «бавовна» не припиняє свої мандрівки тилами ворога, зокрема російськими «бензоколонками». Після ударів по нафтопереробному заводі в усть-лузі українські безпілотники (або інші не відомі нам сили) цього тижня завітали до одного з найбільших переробних заводів країни-агресорки — «славнефть-янос» у ярославлі, а також відвідали його «колегу» в туапсе (краснодарський край). Після пожежі ці заводи зупинили переробку нафти і випуск нафтопродуктів, швидко відновити виробництво їм не вдасться.

А в ніч на середу «невідомий безпілотник» залетів до санкт-петербурга та впав на території нафтопереробного заводу «невський мазут». За даними українських ЗМІ, за цією операцією стоїть Головне управління розвідки Міноборони.

російська ППО намагалася збити БпЛА на підльоті, за 60 км від міста, і для цього залучила зенітний ракетний комплекс С-400 «Тріумф». Це найпотужніша система протиповітряної оборони, що є в арсеналі ворога. Проте збиття не було ефективним — дрон все одно упав на території невського НПЗ.