«Попри постійні атаки, які продовжуються й цієї зими, ракетами та шахедами на об’єкти української енергетики, особливо на сході України, в наших домівках є світло, і це насамперед заслуга наших енергетиків», — на цьому під час засідання уряду наголосив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль, зауваживши, що порівняно з минулим роком, коли країна жила в умовах постійних обмежень та відключень, цьогоріч уже другий місяць зими маємо стабільну ситуацію в енергетиці.

Щоденна робота енергетиків справді за-слуговує великої вдячності, адже після того, як 50 відсотків енергосистеми було вражено ворожими ракетами та дронами, вони провели масштабні ремонти та додали енергетиці 2,2 ГВт потужності. А з урахуванням збільшення до 1,7 ГВт наших можливостей імпортувати електроенергію завдяки повній синхронізації з європейською мережею ENTSO-E та підтримки з боку наших партнерів коштами та обладнанням, наша енергосистема стала більш стійкою та менш уразливою до атак ворога.

За словами глави уряду, Україна лише за минулий рік отримала вантажі із 35 країн. До Фонду підтримки енергетики України зібрано наявних та анонсованих внесків на понад 400 мільйонів євро. Нещодавно USAID передало «Укренерго» два високовольтні автотрансформатори, які вже працюють та підсилюють нашу енергетичну стійкість, а загалом має надійти 16 таких трансформаторів. Ще один спільний із USAID проєкт — це облаштування газотурбінних установок для децентралізації енергосистеми. Одна з них уже успішно працює на Хмельниччині, а загалом планується закупити 91 установку для 32 міст.

Водночас основою нашої енергетики залишатиметься атомна генерація. «Маємо амбітні проекти її розвитку спільно з американською компанією Westinghouse. Мова йде про будівництво двох енергоблоків на Хмельницькій АЕС за новітніми технологіями. Проєкт довгостроковий, але вкрай необхідний для енергонезалежності нашої держави», — зазначив Д. Шмигаль, ще раз запевнивши, що цієї зими уряд не планує змінювати тариф на електроенергію для населення, тож він залишається на рівні 2,64 гривні за кВт/годину.

Коментуючи підписання Президентом Володимиром Зеленським указів про створення Всеукраїнської економічної платформи та Ради з питань підприємництва, прем’єр за-
значив, що ці комунікаційні майданчики мають посилити взаємодію держави та підприємців, зняти непорозуміння та покращити бізнес-клімат. «Наш уряд так само працює в цьому напрямку», — запевнив він, нагадавши, що до парламенту вже подано законопроект про перезавантаження Бюро економічної безпеки України, а також триває робота з іще кількома ініціативами, які стосуються роз-в’язання проблеми необґрунтованих обшуків у підприємців, виїмки документів та арештів майна.

Також Д. Шмигаль нагадав, що в держбюджеті-2024 передбачено понад 40 мільярдів гривень на програми допомоги бізнесу та стимулювання економіки. «Від початку повномасштабної війни ми суттєво модернізували програму «5-7-9 %» та переорієнтували її на середній і малий бізнес. За цією програмою вже видали підприємцям понад 45 тисяч доступних кредитів на суму 182,6 мільярда гривень. Також використовуємо інструмент державних гарантій на портфельній основі, і минулого року завдяки цьому видали 13,6 тисячі кредитів на майже 45 мільярдів гривень», — підкреслив прем’єр, додавши, що ще одним на-
прямом підтримки бізнесу є грантова програма єРобота.

Через цей інструмент держава вже інвестувала в розвиток бізнесу понад 6,5 мільярда гривень, з яких майже половина припадає на мікрогранти для започаткування та на розвиток власної справи. Наразі ці мікрогранти отримали 13,5 тисячі підприємців, які планують створити до 25 тисяч нових робочих місць.

Крім того, в межах програми єРобота майже 3,3 мільярда гривень грантових коштів спрямовано переробним підприємствам, що сприятиме збільшенню частки доданої вартості в українській продукції та зміні структури експорту.

Кабмін ухвалив рішення про надання Міністерству оборони та іншим безпековим відомствам спрощеного доступу до деяких державних реєстрів та можливості електронної взаємодії державних електронних інформаційних ресурсів, що дасть змогу оперативно встановлювати членів родини, яким належить грошове забезпечення військовослужбовців, захоплених у полон або зниклих безвісти.

Ці зміни також стосуються встановлення повного кола членів сім’ї загиблих, яким належить одноразова грошова допомога в розмірі 15 мільйонів гривень.

«Наша чітка позиція: родичі загиблих, зниклих безвісти або полонених воїнів не мають витрачати час та зусилля на доведення очевидних для них речей. Якщо у держави є така інформація — це відбуватиметься автоматично після відповідної перевірки громадян. Взаємодія з державними реєстрами створює саме таку систему. Це значно спростить і прискорить процес виплат родинам», — зазначила заступниця міністра оборони Наталія Калмикова.

Уряд підтримав та подасть до парламенту законопроект про внесення змін до Закону «Про Національне агент-ство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів» (щодо підстав притягнення до дисциплінарної відповідальності працівників Національного агентства). Згідно з цим документом, карати працівників агентства пропонується в разі умисного або внаслідок недбалості порушення встановленого порядку визначення управителя активом, порушення встановленого порядку перевірки ефективності управління арештованими активами, нереагування або порушення встановленого порядку реагування на отриману інформацію та/або встановлені факти неналежного управління активами чи спроб відчуження активів управителем.

Головою Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів уряд призначив Сергія Ткачука.