Про це заявив очільник оборонного відомства Рустем Умєров, повідомляє телеграм-канал МОУ.

Зазначається, що за 2023 рік в Україні масштабувалося виробництво БПЛА. Загалом на ринку працює понад 200 вітчизняних компаній, які займаються безпілотниками, сервісами та продуктами у цій сфері.

За словами міністра, цьогоріч у рази збільшиться кількість дронів на фронті. «Не хочу говорити точну цифру, але йдеться про сотні тисяч різних типів під виконання різноманітних завдань. Це без FPV — розвідка, корегування вогню, ситуаційна обізнаність у режимі реального часу. Ворог добре знає, що таке українські дрони. Сам факт того, що наш коптер висить у повітрі, є фактором стримування, який змушує ворога тричі подумати, перш ніж висуватися на наші позиції», — сказав Умєров.

Минулого року Президент України Володимир Зеленський оголосив, що в 2024-му Україна має виготовити мільйон FPV-дронів. Це озброєння, зокрема, покриватиме дефіцит артилерійських боєприпасів у силах оборони.

FPV-дрони стали важливою компонентою на полі бою, й активність використання цього озброєння тільки зростатиме. Також з’являтимуться нові варіанти удосконалення цієї зброї. Проєкт Tochnyi.info, що висвітлює інформацію про повномасштабне вторгнення рф в Україну, опублікував матеріал, у якому експерти на основі відкритих даних проаналізували статистику використання FPV-дронів українськими та російськими військовими на полі бою із серпня-вересня минулого року і по 23 січня цього року. Публікація не відображає ситуацію на сто відсотків, але цілком наочно демонструє тенденції, дає змогу зробити певні висновки й змалювати досить конкретну картину.

Так, щодо ударів по оборонних позиціях, то тут перевагу має противник фактично у 10-кратному розмірі — 505 проти 50. Втім, хоча й спостерігається тривожна тенденція, але її можна пояснити тим, що ЗСУ спрямовують більше FPV-дронів для ударів по російській техніці, зокрема по ворожому транспорту, щоб руйнувати ворожу логістику. Такого висновку дійшли оглядачі Defеnse Express. Мовляв, загалом зараз Україна має невелику перевагу з використання FPV-дронів на полі бою (3886 проти 2889), водночас якщо ситуація не зміниться, то незабаром рф може надолужити відставання. «Це підтверджує необхідність для України збільшити власне виробництво і використовувати більш досконалі системи, щоб залишатися попереду у технологічних перегонах, у яких обидві сторони стартували на одному технологічному рівні», — резюмує портал Tochnyi.info.

Підрозділи сил оборони активно насичуються засобами РЕБ. Оскільки противник також розвиває напрям FPV-дронів і потужно їх використовує. Саме тому засоби РЕБ у координації з робою FPV-дронів мають убезпечити українських військових для виконання бойових завдань, наголошує військовий експерт Сергій Згурець. Саме РЕБ і FPV-дрони стають найголовнішими засобами на полі бою.

Наші військові кажуть: використовувати ефективно безпілотні засоби без координації засобів радіоелектронної боротьби неможливо. Тому вся лінія фронту насичується засобами РЕБ.

До речі, нещодавно у Головному управлінні радіоелектронної та кіберборотьби Генштабу ЗСУ поінформували про нову вітчизняну систему РЕБ «Покрова». Вона заважає ворогу наводити на ціль крилаті ракети й ударні дрони. Завдяки цьому знижується ефективність повітряних атак росії. Мовляв, завданням «Покрови» є пригнічення у потрібний час сигналів супутникової навігації по всій лінії бойового зіткнення та на більшій території України, а також здійснення підміни супутникового радіонавігаційного сигналу.