У парламенті вважають, що урядовці мають звернутися до Кабінету Міністрів для того, щоб продовжити термін видачі суб’єктам господарювання ліцензії з управління небезпечними відходами до врегулювання цього питання відповідно до вимог закону про управління відходами.

Під час засідання профільного комітету це питання розглядали за поданням заступника голови комітету, народного депутата від фракції «Слуга народу» Ольги Криворучкіної. «Кабміну не вистачило навіть 12 місяців, визначених законом, для розроблення ліцензійних умов для суб’єктів, які займаються переробкою та утилізацією небезпечних відходів, — пише парламентарій на своїй сторінці у Фейсбуці. — Ще шість місяців надавалося суб’єктам для отримання ліцензій за новими умовами». За словами парламентарія, внаслідок того, що Кабмін майже на пів року прострочив цей термін, станом на кінець січня 2024 року в Україні не видано жодної ліцензії на поводження з небезпечними відходами. А термін дії всіх попередніх сплив ще 9 січня поточного року, каже вона.

«Як би ви поставилися до того, що хтось занадився викидати сміття вам під дім, — цікавиться народний депутат. — А якщо це не просто сміття, а, наприклад, залишки тварин разом з відпрацьованим мастилом, відходами від операційних втручань тощо? А якщо так та по всій країні? Погодьтеся, звучить дико! Але це може стати реальністю через кричуще порушення Кабінетом Міністрів термінів розроблення підзаконних актів для нормативного врегулювання управління небезпечними відходами, що призвело до колапсу на цьому ринку».

Ольга Криворучкіна наголошує, що ми зіткнулися з ризиками ускладнення санітарно-епідеміологічної ситуації внаслідок необхідності складування органічних відходів, підвищення рівня пожежної небезпеки через накопичення відпрацьованих пально-мастильних матеріалів тощо. «Перелік екологічних проблем можна продовжувати, — наголошує вона. — Але прецедент щодо порушення законодавства у сфері ліцензування господарської діяльності провокує також монополізацію ринку переробки та утилізації небезпечних відходів. І тоді бізнес отримає вибір: платити неринкові космічні гроші за послуги утилізації або ж самому йти на злочин та позбавлятися небезпечних відходів, просто розкидаючи їх там, де доведеться».

Парламентарій зазначає, що ініціювала розгляд цього питання на засіданні комітету саме задля об’єктивного вивчення ситуації. На це засідання запросили представників Кабміну, Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів, Державної регуляторної служби, Національного агентства з питань запобігання корупції, громадськості та бізнесу. «На жаль, представники Кабміну не знайшли часу бути присутніми, — наголошує Ольга Криворучкіна. — Я та мої колеги не отримали вичерпних відповідей від представників органів влади на всі поставлені питання». Саме тому комітет вирішив скерувати звернення до Кабміну, Міндовкілля, Держекоінспекції для з’ясування цієї ситуації. Спираючись на відповіді, які надійдуть від цих структур, народні депутати намагатимуться продовжити розв’язання цієї проблеми під час наступних засідань комітету.

Вл. інф.