Про це під час засідання уряду повідомив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

«Ключове завдання — активізувати виробництво безпілотників, боєприпасів, іншої сучасної зброї та наситити нею сили оборони», — зазначив він, нагадавши, що за останні півтора року вже ухвалено майже два десятки законів і нормативно-правових актів, які формують ринок озброєнь. Зокрема, було значно спрощено допуск БпЛА до експлуатації, скасовано ПДВ та ввізне мито на комплектації для безпілотників, створено полігони для навчання пілотів та випробування нових видів дронів, а також спрощено процедуру їх списання.

Тож якщо позаминулого року в Україні безпілотники виробляли лише сім компаній, то нині їх уже майже двісті. Як наслідок, минулого року українські компанії виробили, а держава закупила у сто разів більше БпЛА, ніж у 2022-му.

На думку прем’єра, три нові важливі рішення ще більше посилять український оборонно-промисловий комплекс.

«Перший документ про дерегуляцію виробництва боєприпасів. Улітку минулого року уряд дав старт експериментальному проекту з виробництва боєприпасів до безпілотників.

Для цього розширили коло потенційних виробників, усунули бюрократію, створили чіткі алгоритми — від розроблення до прийому в експлуатацію. За пів року зареєстровано більш як десяток виробників, допущено до експлуатації понад 20 зразків боєприпасів, ще 30 перебувають на різних стадіях випробування», — зазначив Д. Шмигаль, поінформувавши, що тепер цей експериментальний проект буде поширено на виготовлення боєприпасів усіх типів.

Друга постанова стосується ціноутворення на виробництво БпЛА. За словами глави уряду, тепер виробники безпілотників надаватимуть уточнення розрахунків ціни в бік зменшення, якщо прибуток перевищує 25 відсотків, що дасть змогу усунути потенційні ризики переплати та нецільове використання коштів під час здійснення державних закупівель БпЛА.

Третій документ стосується вдосконалення процедури здійснення оборонних закупівель, які відбуватимуться за конкурентною процедурою через закритий модуль системи Prozorro. На думку Д. Шмигаля, це гарантуватиме безперервність, стійкість та керованість постачання армії всім необхідним, забезпечить прозоре ціноутворення, та запобігатиме витоку інформації, яка несе безпекові ризики.

Перший віце-прем’єр-міністр — міністр економіки України Юлія Свириденко, коментуючи рішення про здійснення оборонних закупівель через систему Prozorro, зазначила, що до розробки цього документа було залучено всі дотичні сторони, тож поряд із запровадженням нових можливостей для виробників, він також передбачає жорсткі запобіжники проти корупційних зловживань та дає змогу забезпечити на високому рівні захист чутливої інформації. Зокрема, за такою процедурою проводитимуть закупівлі пально-мастильних матеріалів, продуктів харчування, військової форми, а також БпЛА.

Як зауважила заступниця міністра економіки Надія Бігун, механізм оборонних закупівель через Prozorro розроблявся насамперед для розв’язання актуальних проблем із придбанням продуктів харчування для військових. «Однак можливості цього інструменту значно ширші, цей механізм може використовуватись і для закупівлі інших товарів, крім зброї, а також робіт та послуг, що й передбачено рішенням уряду», — зазначила вона.