Цілилися по об’єктах критичної інфраструктури Дніпропетровщини. 11 ворожих безпілотників ліквідували у межах Дніпропетровської, Херсонської, Кіровоградської та Харківської областей. Ще щонайменше 7 БпЛА росіян «не досягли своїх цілей і локаційно втрачені», повідомили у ПС ЗСУ.

А це може свідчити про те, що «шахеди» або впали через ті чи інші технічні недоліки, або ж, імовірно, «заземлилися» через дії РЕБ. За інформацією «Укренерго», внаслідок ворожого удару пошкоджено одну з підстанцій, знеструмлено побутових та промислових споживачів...

На повітряному фронті країна-терорист змінює маршрути руху ударних дронів. Проте, за словами речника Повітряних сил Юрія Ігната, росія розуміє, що ми маємо певні спроможності щодо збиття «шахедів» та крилатих ракет, тому дедалі частіше вдається до застосування балістики («Іскандер-М», аеробалістична ракета «Кинджал», Х-22). А її здатні мінусувати лише спеціальні засоби, яких у нас не так багато.

Своєю чергою речниця ОК «Південь» Наталя Гуменюк заявила в телеефірі, що об’єкти критичної інфраструктури залишаються для повітряних атак противника пріоритетом.

Вона вважає, що окупанти перебувають у своєрідному творчому пошуку нової тактики і виходять з тих можливостей, які у них є. «Зокрема, наша бойова робота, до прикладу, по лівобережжю Херсонщини призвела до втрати чергового пункту боєпостачання. У зв’язку з цим бачимо зниження кількості артилерійських обстрілів. росіяни починають вишуковувати інші способи, якими можуть завдати ударів по наших потужностях», — сказала речниця ОК «Південь».

А на фронті минулої доби, за даними Генштабу ЗСУ (на 2.02), відбулися 63 бойові зіткнення. Найбільше атак ворога наші захисники відбили на Авдіївському, Мар’їнському, Херсонському напрямках.

За словами наших військових, російські окупанти не припиняють наступальних дій із застосуванням авіації, артилерії, БпЛА, бронетехніки, йдуть у піхотні штурми, намагаючись вирівняти лінію бойового зіткнення та повернути втрачені під час минулорічного контрнаступу ЗСУ позиції. Проте ворог ризикує невдовзі видихнутися за такого бойового інтенсиву...

Тим часом міжнародні й українські військові експерти обговорюють колонку «Щодо сучасного дизайну військових операцій у російсько-українській війні: в боротьбі за ініціативу» Головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного, яку днями опублікувало CNN. Генерал виклав своє бачення стратегії, спрямованої на перехоплення ініціативи у ворога на всьому театрі бойових дій попри чисельну перевагу окупаційних військ рф у живій силі і матеріально-технічних засобах. Її проаналізував Інститут вивчення війни (ISW).

У звіті ISW зазначається: стратегія Залужного має на меті компенсувати наявні виклики для України і досягти переваги над російською армією за рахунок широкомасштабних технологічних інновацій та адаптації. У тій колонці Головнокомандувач ЗСУ стверджує, що вимоги до будь-якої війни є унікальними і що вони диктують унікальну стратегію перемоги. Залужний визначив «вирішальні умови» для проведення успішних операцій, до яких входять досягнення абсолютної переваги в повітрі, особливо на висотах, які забезпечують ефективне ураження, розвідку, спостереження та логістику; позбавлення противника можливостей вести наступальні або оборонні дії; підвищення мобільності своїх військ та повне обмеження мобільності військ противника; безпечний вихід на визначені рубежі, взяття під контроль важливих районів місцевості; позбавлення противника можливостей відновлювати втрачені позиції та нарощувати зусилля.

«Вирішальні умови, які виділив Залужний, фактично дадуть українським військам ініціативу на полі бою і створять умови для проведення значущих в оперативному плані оборонних і наступальних операцій», — так оцінили стратегію українського генерала аналітики ISW.

По суті, у цій публікації у CNN Валерій Залужний пише про вже озвучену раніше на шпальтах провідних іноземних видань ідею: перемогти сильного противника можливо завдяки реальним змінам/реформам у ЗСУ та їхньому забезпеченні (зокрема йдеться про налагодження роботи вітчизняного ОПК), які базуються на технологічних новаціях.

Мовляв, реалізація плану для виходу «на новий рівень» — п’ять місяців, але за умови його чіткого виконання та безперебійного фінансування.