Зате були часи, коли з шефськими виставами та концертами туди, як і до інших райцентрів Хмельниччини, приїжджали мистецькі колективи обласних закладів культури. Було й таке, що ті виступали на сценах сільських клубів. І той, хто хотів побувати в театрі, міг подивитись вистави у себе вдома.

На жаль, події останніх років зачинили перед публікою двері багатьох глядацьких залів. У Теофіполі встигло підрости покоління, яке ніколи не бачило театральної вистави.

— Більшість дітей у нашій громаді ніколи не були в театрі, — розповіла директорка простору в теофіпольському Гончаренко центрі Лілія Архіпович. — Тож ми створили свій театр на базі нашого центру.

Ідея виявилась цікавою і для глядачів, і для акторів. Адже їм дуже хотілось показати свої вистави якомога ширшому колу. Тож до Теофіполя артисти приїхали не з обласного центру, а з сусіднього села Коров’є. Саме у тамтешньому сільському клубі всі, у кого душа тягнеться до мистецтва, й відточують свою майстерність у театральному гуртку «Браво».

Може видатись дивним, але мистецькі традиції у Коровйому витриваліші від освітянських. Довгий коронавірусний карантин, випробування війною, проблеми з фінансуванням призвели до того, що тамтешня гімназія тимчасово припинила свою діяльність. А сільський клуб не просто пережив усе це лихоліття, а й зберіг театральний гурток. По суті, він став чи не єдиним місцем, де діти можуть збиратись та спілкуватись, а ще розвивати свої таланти. Сільський клуб і аматорський гурток стали острівцем надії на те, що життя відновиться і знову завирує.

Ну а який же театр без гастролей? Щоправда, на них можна не їздити, а й пішки ходити, бо від села до Теофіполя навіть чотирьох кілометрів немає. Тож артисти охоче грають вистави «на виїзді».

Спочатку в Гончаренко центрі вони показали виставу «Кирило Кожум’яка». Глядачами були діти військовослужбовців. На багатьох із них жива акторська гра справила таке сильне враження, що вони хотіли бачити вистави знову і знову.

— Така любов прихильників підштовхнула юних акторів до нових постановок. Нещодавно вони представили другу театральну прем’єру — за мотивами української народної казки «Котигорошко», — розповіла Лілія Архіпович.

На творчу роботу учасників театрального гуртка надихає його керівниця Олена Яремка. Як розповіли у Гончаренко центрі, це вона написала власний сценарій за мотивами казок про Котигорошка і Подоляночку. Виставу присвятили нашим захисникам, мужнім Котигорошкам, які боронять Україну від двоголового змія рф. Для глядачів тема була вкрай актуальною і зрозумілою, адже їхні батьки не на сцені, а в реальному житті борються зі страшним злом. Тож діти були просто в захваті від того, що відважний Котигорошко приносить усім мир і перемогу.

І тепер вони чекають на нові вистави і зустрічі з юними акторами. А ті вірять, що їхня любов до театру ніколи не згасне.

Хмельницька область.

Фото теофіпольського Гончаренко центру.