Завтра — крайній термін для подання заявки на здобуття літературної премії Джозефа Конрада 
Джозеф Конрад (Коженьовський, 1857—1924) — англійський письменник польського походження, уродженець України, у селі Тереховому на Житомирщині є його музей.
13 грудня у Києві нагородять лауреата Літературної премії імені Джозефа Конрада-Коженьовського. Її засновано у 2007-му Польським інститутом у Києві за партнерства Національного центру культури у Варшаві з метою підтримки молодих українських літераторів. Кожні два роки премія присуджується українському письменникові віком до 40 літ не за конкретний літературний твір, а за послідовну реалізацію творчого шляху, інноваційність форми, ламання стереотипів та універсальність послання. Попередні лауреати — Тарас Прохасько (2007), Сергій Жадан (2009), Наталка Сняданко (2011). Хто четвертий?
«Премія Конрада — це визнання літературних досягнень молодих українських письменників, — каже директор Польського інституту Ярослав Ґодун. — Відзнака не розставляє крапки над «і», але слугує промоції української літератури за кордоном, презентації її внеску у суспільно-культурний розвиток Європи».
Отже, прийом заявок на здобуття премії закінчується завтра. І кожен небайдужий до української літератури може запропонувати свого кандидата. Для цього треба заповнити спеціальну аплікаційну форму на сайті Польського інституту у Києві (http://www.polіnst.kіev. ua/event763.html), вказати ім’я письменника, якого ви вважаєте гідним нагороди, та обґрунтувати свій вибір.
Лауреата обирає журі: директор Польського інституту у Києві Ярослав Ґодун; професор Києво-Могилянської академії Віра Агеєва; керівник департаменту стипендій Національного центру культури у Варшаві Боґуміла Бердиховська; директор Інституту книги у Кракові Ґжеґож Ґауден; директор видавництва «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА» Іван Малкович; тележурналіст Віталій Портніков; письменниця, лауреат премії Конрада-2011 Наталка Сняданко.
Окрім нагороди в 3000 євро, від Польського інституту у Києві переможець отримує можливість піврічного стажування у Польщі в рамках стипендіальної програми міністра культури і національної спадщини Республіки Польща «GAUDE POLONІA».
Вл. інф.