Добігла завершення науково-мистецька школа «Глобус Чорного моря», а її вихованці показали свої роботи на виставці в Одесі, у просторі «Діалоги». Школа відкрилась у грудні 2023 року і протягом трьох тижнів тривала одразу в Одесі та Миколаєві. Започаткували проєкт ЄС / ПРООН «Посилення екологічного моніторингу в Чорному морі EU4EMBLAS разом з творчим простором «Діалоги». Мета школи — об’єднати дітей і для отримання нових знань про географію Чорного моря, творчого розвитку та арттерапії, і для живого спілкування.

«Виставка є справжнім «глобусом» Чорного моря, адже море в ній є і натурою, і натхненником. Куди цей «глобус» не крути, а потрапиш до Чорного моря. З кожним обертом воно набуває нових рис і відтінків у призмі дитячої уяви», — каже арткураторка проєкту Олена Велика.

29 дітей з Одеси та Миколаєва взяли участь у проєкті. Вік — від 8 до 16 років. Під супроводом провідних українських науковців та спільно з професійними художниками кожен з учасників створив не просто художній витвір, а справжнє картографічне зображення Чорного моря на обрану ним тематику, яка відобразила ключові моменти його історії, сьогодення та майбутнього. Колонізація Чорного моря, історично важливі шляхи, сучасне судноплавство, затонулі судна, міграції риб, важливі ділянки оселищ китоподібних, сміттєве забруднення та багато іншого.

У підсумку виставка зібрала в собі 31 твір у техніці графіки та флористики. Роботи вийшли справді дивовижними та різноманітними, а кожен учень доклав максимум зусиль, аби відобразити свою карту якомога детальніше.

«У цьому творчому проєкті наука стояла на чолі. Тому кожна робота — справжнє картографічне зображення Чорного моря, яке створювалося на полотні 50х50 см без будь-яких кальок, копірок, тільки очі та руки і щоби один в один», — поділилася враженнями Олена, мама юної художниці Поліни.

Науковими кураторами виставки виступили Євген Дикий, Андрій Зотов, Олена Марушевська, Віктор Коморін, які донесли до дітей наукову цінність карт у нашому житті, їхні базові складові та призначення. Окрему ж подяку висловили учасники проєкту художнім менторам Юлії Гур’євій, Олені Ткаченко, Олені Сєльчонок, Світлані Нані, які зуміли спрямувати щойно надбаний дітьми новий науковий погляд на карти — через призму творчості.

Арткураторка проєкту — власниця творчого простору «Діалоги» Олена Велика, талановита людина, яка має досвід в організації таких заходів. Вона змогла вкотре поєднати дві складові — науку і творчість та створити теплу атмосферу єдності і довіри.