Президент України Володимир Зеленський з метою підтримки вітчизняних підприємців запропонував декілька рішень, які повинні покращити нинішню непросту ситуацію. Між бізнесом і державними органами налагоджується комунікація, розширюється підтримка з боку держави. При цьому створюються всі умови, що не було жодного тиску на “білий” бізнес.
Про це розповів народний депутат, член Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Олексій Леонов.

«Президент вийшов з ініціативою створення Ради з питань підтримки підприємництва – це консультаційний орган, який максимально швидко налагоджує комунікацію та розв'язує питання підприємців. Крім того, економічна платформа, створена в Україні, має дати поштовх розвитку української продукції не лише в нашій державі, а й експорту її за кордон. Ще були запропоновані інституціональні рішення: запроваджено мораторій на проведення будь-яких процесуальних дій з боку правоохоронних органів, які забороняють або можуть тиснути на бізнес, буде проведений аудит податкових перевірок, тобто ким чином вони проводяться і чи не зловживає податкова служба цим питанням», – зазначив політик.

Він наголосив, що бізнес хоче поваги, комунікації з державою і підтримки від держави, водночас Президент окреслив, чого прагне держава: щоби підприємці сплачували податки, створювали нові робочі місця й не співпрацювали з росією.

За словами Олексія Леонова, зараз в Україні відбувається багато змін через наші євроінтеграційні процеси.

«Дуже багато робиться прямо зараз. Наприклад, наш Комітет підтримав законопроєкт, що надає можливість розмитнення автомобілів без участі митника, тобто це може робитися через наші електронні засоби, зокрема через «Дію». Було посилено кримінальну відповідальність за контрабанду, чого вимагали наші партнери. Звичайно ж, якщо ми говоримо про євроінтеграцію, то ми говоримо про новий Митний кодекс, який відповідатиме європейським стандартам і нормам», – сказав парламентарій.

Він додав, що на рівні Податкової служби йдеться про впровадження адміністрування податків на європейському рівні.

«Ми готові сьогодні створювати стимули для того, щоб бізнес швидше розвивався, ніж у будь-якій країні, яка брала участь у перемовинах про вступ до ЄС. Ми сьогодні повинні сприяти розвитку бізнесу, щоб у перспективі йому пропонувати європейські податки», – підкреслив народний депутат.

Він також зауважив, що в контексті перезавантаження Бюро економічної безпеки зараз на конкурсній основі під наглядом наших партнерів має бути вибраний новий керівник цього органу. Водночас працівниками БЕБ мають бути такі особи, що зарекомендували себе відповідальними й боротимуться з кримінальними економічними злочинами.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України