Зокрема, це питання обговорювалося на міжнародній профільній конференції «Війна росії проти дітей», де офлайн виступила і Перша леді України Олена Зеленська.

Про це розповіла народна депутатка, заступниця Голови Комітету з питань інтеграції України з ЄС, Голова делегації України в ПАРЄ Марія Мезенцева.

«Під головуванням Канади пройшла зустріч щодо коаліції з питання повернення українських дітей. Один із пунктів «Формули миру» Президента Володимира Зеленського передбачає обов’язкове повернення всіх українських дітей. У цьому процесі важливу роль відіграють треті країни, наприклад Катар, Казахстан тощо. До того ж уже друга резолюція ПАРЄ передбачає конкретні кроки, які вже напрацьовуються, зокрема верифікацію вивезених діток, опрацювання тих кейсів, де відбувається стирання ідентичності дітей», – зазначила парламентарій.

Вона додала, що на рівні лідерів держав постійно розширюється коаліція на підтримку України, зараз у ній бере участь понад 80 країн. Надалі робота буде спрямована на більше залучення представників глобального Півдня.

За словами Марії Мезенцевої, Україна докладає максимум зусиль для повернення депортованих дітей, адже зволікання в цьому питанні неприпустиме.

«Зараз наш головний ворог – час, адже діти дорослішають в умовах окупації. Це неприпустимо, їх треба повертати. У нас немає часу, тож діємо сьогодні спільними зусиллями. Я впевнена, що вагомими наслідками цих зусиль будуть повернення українських дітей найближчим часом», – підсумувала народна депутатка.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України