російські окупанти намагалися атакувати на шести напрямках, найактивніше — на Авдіївському. Там наші оборонці відбили 31 штурм ворога.

«Авдіївка залишається однією з найскладніших ділянок фронту. Кількість бойових дій зростає по всьому периметру навколо міста. Раніше там було три напрямки наступу противника. Ми говорили про напрямок з півночі, де йшлося про утримання ворога в зоні Степового, це, власне, північні підступи до Авдіївки. Але зараз основна динаміка розвивається на півночі міста, де є просування противника до ділянки, яка розташована, умовно кажучи, між «Коксохімом» та самою Авдіївкою. Там ворог у вихідні дні здійснив певне просування завдяки поганій погоді, через яку розвідка була ускладнена, артилерія працювала менше», — коментує ситуацію військовий експерт Сергій Згурець.

За його словами, через те, що на півночі міста ворог зайшов на вулиці, є ризик, що на північних ділянках міста, де точаться бої, залишається десь півтора кілометра або менше до основної траси, яка є логістичним шляхом для самої Авдіївки. Каже: далі все залежатиме від наявності сил і резервів з українського боку та активності росіян. Мовляв, маємо один з найскладніших періодів в обороні Авдіївки, бо ворог намагається з усіх напрямків здійснювати наступальні дії. Наші захисники вже чотири місяці достатньо ефективно утримують Авдіївку та завдають противнику колосальних втрат...

Тим часом російські ДРГ не полишають спроб прорвати кордон на межі Сумської, Чернігівської областей та в Богодухівському районі Харківщини. Про це заявив командувач Об’єднаних сил ЗСУ генерал-лейтенант Сергій Наєв в ефірі телемарафону. За його словами, диверсійно-розвідувальні групи зазвичай складаються з 10—12 осіб.

«Усі ці ДРГ — зі складу сил спецоперацій рф, а також гру генштабу рф. Слід розуміти, що це офіцерські групи, мають добру підготовку. Їхня мета — діяти лише в прикордонні. Це невелика зона, кілька кілометрів вглиб країни уздовж державного кордону протяжністю 1000 км», — пояснив Наєв.

Командувач ОС наголосив: росіяни постійно намагаються вчиняти терористичні дії проти цивільного населення або військових, тому українським громадянам слід розуміти, що держкордон у Чернігівській, Сумській областях та в Богодухівському районі Харківщини — це лінія бойового зіткнення.

До речі, наразі в зоні відповідальності ОК «Північ» перебуває понад 1800 км державного кордону, з них 850 км — кордон з білоруссю і понад 1000 км — державний кордон з рф, який є лінією бойового зіткнення. На цих 1000 км ворог постійно намагається заводити диверсантів.

«Наші оборонці виконують завдання зі стабілізаційної операції. Тож для того, щоб обороняти прикордоння, потрібно більше військ. Нині така сама дзеркальна ситуація й у рф. ДРГ ворога постійно хочуть випробувати нашу лінію зіткнення. Але у відповідь наші підрозділи вчиняють такі самі дії», — підсумував генерал Наєв.

Своєю чергою аналітики Інституту вивчення війни (ISW) вважають, що російська оборонно-промислова база навряд чи здатна повністю забезпечити технікою резерви рф, незважаючи на здатність росії підтримувати нинішній темп операцій. Український військовий оглядач Костянтин Машовець заявив, що оперативний і стратегічний резерви зазвичай не є боєздатними, але російське командування схильне розглядати їх як «бездонну бочку». За його словами, ОПБ противника здатна виробляти 250—300 «нових модернізованих» танків на рік та ще стільки само ремонтувати.

За оцінками ISW, росія матиме можливість розширити свою оборонку і накопичити ресурси, якщо вона підтримуватиме ініціативу на всій території воєнних дій протягом нинішнього року, хоча навряд чи в такій кількості, щоб забезпечити достатньо мобілізованих резервістів чи призовників.